Diputaci de Girona
 

Les aigües.

Som en un territori muntanyós i volcànic: els Pirineus, les Guilleries… hi ha volcans arreu, i connexions subterrànies; filtratges durant milions d’anys; puresa mineral. Les comarques gironines són curulles de fonts i deus, de fonts picants i fonts pudoses, i de fonts d’aigües calentes; d’aigües mineromedicinals, de balnearis, de fonts de salut, de plantes envasadores d’aigua…

L’aigua potable és un bé escàs i estratègic, d’una potència econòmica enorme. A les comarques gironines hi extrauen aigua, amb gas o sense, grans multinacionals, i n’hi ha algunes que són de culte, fines i apreciades. Per beure i espassar la set, per fer infusions i no alterar cap propietat organolèptica de les herbes, i per cuinar brous, fumets, arrossos i plats de cullera.

La major part d’aquesta aigua és mineral natural, tal com raja. N’hi ha que porta gas natural, tot i que el pot perdre quan brolla a la superfície després de tants d’anys —milers o milions—, amagada i protegida entre les pedres. També n’hi ha amb gas afegit posteriorment i, així mateix, n’hi ha amb el carbònic natural, aigua brut nature.

L’aigüa amb segell Girona Excel·lent 2018 – 2019

Sant Aniol – aigua mineral natural

L’aigua de Sant Aniol s’extrau d’una deu formada fa més de 40.000 anys, que emergeix d’una profunditat de 55 metres i arriba  a unes instal·lacions situades un paratge de lava sedimentada i roca volcànica. La puresa i la baixa mineralització d’aquesta aigua li atorguen un sabor neutre que la fan apta per a la cuina i per a la preparació de cafès i infusions.

Categoria: Aigua mineral natural

Societat: Hijos de José Bassols, SA

www.santaniol.com

Aigua de Salenys – aigua mineral amb gas natural

L’extracció comercial de l’aigua de Salenys es va iniciar el 1823 a les Gavarres, a les portes de la Costa Brava. El 1902 es va començar a envasar, i s’ha fet sempre en ampolles de vidre i a nivell de la font perquè no perdi gens de gas. Malgrat que és considerada una aigua de mineralització alta, el seu contingut en sodi és baix i els minerals que conté són bons per a la salut.

Categoria: Aigua mineral amb gas natural

Societat: Aigua de Salenys, SL

www.salenys.com

Sant Aniol – aigua mineral amb gas afegit

Aigua de Sant Aniol és un negoci familiar fundat el 1993 que obté una aigua de gran puresa i d’una mineralització molt equilibrada d’un brollador enclavat en un paratge de lava sedimentada i roca volcànica. L’addició de gas manté intactes les propietats d’aquesta aigua i la converteix en un bon refresc i un bon acompanyament dels àpats.

Categoria: Aigua mineral amb gas afegit

Societat: Hijos de José Bassols, SA

www.santaniol.com

El jurat del tast d’aigües.

Anna Vicens

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers

Lluís Coll

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Àlex Carlos

Sommelier d’El Celler de Can Roca, de Girona

Clara Antúnez

Barista i sommelier Assessora de La Gastronòmica

Manel Guirado

Professor i periodista gastronòmic