Diputaci de Girona
 

Les aigües.

És fàcil circular per qualsevol carretera secundària de les comarques gironines i trobar camions carregats d’aigua, lluint el logotip de conegudes marques d’aigua envasada. A la plana o a muntanya. Milers d’anys de filtratge natural i de puresa mineral. A les Salines, al cap de Creus, a les Guilleries, a les Gavarres, als Pirineus o a l’extensa zona volcànica que s’estén des de la Selva i el Gironès fins a la Garrotxa, on els volcans són parc natural. Moltes fonts i deus van cridar l’atenció per les seves virtuts mineromedicinals i al seu voltant s’hi van aixecar balnearis, fonts de salut i plantes envasadores. D’altres continuen sent espais quasi secrets, que apareixen als mapes com a fonts picants, fonts pudoses o fonts d’aigües calentes.

Aquest territori pot presumir d’aigua amb gas i sense gas. De «gas natural» i de «gas afegit», com diuen les etiquetes. Aigües per espassar la set, fresques, soles o amb un tall de llimona o un raig de bon vinagre, sobretot les carbonatades. O per fer infusions i no alterar cap propietat organolèptica de les herbes o del cafè, i per cuinar brous, fumets, arrossos i plats de cullera.

L’aigüa amb segell Girona Excel·lent 2020 – 2021

Aigua de Salenys – Aigua mineral amb gas natural

El 1823, després de descobrir-se la deu al mig de les Gavarres, ben a prop de la Vall d’Aro, va començar la comercialització de l’Aigua de Salenys. Durant el segle xix, aquesta aigua de mineralització alta, però amb contingut de sodi baix, va ser distribuïda en barrils. El 1902 van començar a envasar-la en ampolles de vidre, perquè conserva millor el seu gas natural.

Societat: Aigua de Salenys, SL

www.salenys.com

Font Vella – Aigua mineral natural

Les Guilleries són un espai muntanyós ric en deus a la comarca de la Selva, en què, a Sant Hilari Sacalm, destaca la font Vella, que dona nom a una de les marques d’aigües minerals naturals de mineralització més febles i més indicades per a les dietes pobres en sodi. De composició mineral alcalina, organolèpticament és de sabor fresc, refrescant i molt lleugera.

Societat: Aguas Danone, SA

www.fontvella.es

El jurat del tast d’aigües.

Anna Vicens

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers

Lluís Coll

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Àlex Carlos

Sommelier d’El Celler de Can Roca, de Girona

Clara Antúnez

Barista i sommelier Assessora de La Gastronòmica

Manel Guirado

Professor i periodista gastronòmic