Diputaci de Girona
 

L’arròs de Pals.

Un conreu agroambiental, un paisatge variable i espectacular al ritme de les estacions: els aiguamolls i les maresmes de l’Empordà van ser l’única zona productora d’arròs del Principat des del segle XIV fins al XIX. Si el segle XX va ser un període molt cíclic, de crisis i de qüestionament del conreu, els primers anys del segon mil·lenni ho són de reconeixement i prestigi gastronòmic.

Avui, una vintena de pagesos, principalment del Baix Empordà, conreen al voltant d’un miler d’hectàrees de diverses varietats, d’entre les quals destaquen les de la família bahia, el clàssic arròs rodó, ideal per als arrossos que es volen impregnar de suc, de sofregit i de totes les aromes de verdures, mar i muntanya.

 

Envoltats del Parc Natural dels Aiguamolls, a l’Alt Empordà, i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, al Baix Empordà, els arrossers estan molt compromesos amb l’entorn. Fan un conreu agroambiental, per afavorir la fauna i el paisatge. Any rere any dediquen els mesos de fred a reconvertir els camps en els aiguamolls originals. Un cop inundats, entre final d’abril i primers de maig, fan la plantada. És tot un espectacle, com la recol·lecció, en plena tardor.

Els arrossos amb segell Girona Excel·lent 2016 – 2017

Arròs Molí de Pals – rodó perlat.

Propietaris des del 1984 de l’històric molí d’arròs de Pals, documentat des del segle XV, els Parals saben que els arrossos a la cassola necessiten varietats que absorbeixin bé el suc, com el tradicional bahia, la varietat més conreada a Pals.

Categoria: Arròs rodó

Empresa: Arròs de Pals, SL

www.arrosmolidepals.com

Arròs Molí de Pals – semillarg cristal·lí.

Arrossers des de fa diverses generacions, la família Parals conrea diverses varietats d’arròs, d’entre les quals destaca el semillarg loto, delicat i sofert alhora.

Categoria: Arròs semillarg

Empresa: Arròs de Pals, SL

www.arrosmolidepals.com

El jurat del

tast d’arròs.

Pep Nogué

Cuiner i assessor gastronòmic

Joan Bogonyà

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Abraham Simon

Gastrònom i escriptor de cuina

Marola Marí

Cuinera del restaurant L’Alqueria, de Girona

Raül Quadres

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona