Diputaci de Girona
 

Les begudes locals.

Les comarques gironines són un territori de licors casolans, en què destaca la ratafia, una maceració hidroalcohòlica amb una base de nous verdes, herbes, fruites i espècies. La ratafia és una concentració del paisatge on s’elabora. Actualment, és un licor molt popular a nivell comercial. Elaborada tradicionalment per Sant Joan, quan les nous són verdes, cap a final d’any es celebren les fires multitudinàries Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i la Fira de la Ratafia de Besalú. La ratafia ha inspirat alguns aiguardents deliciosos.

Fins i tot, les ginebres que s’elaboren a les comarques gironines tenen un fort lligam amb el paisatge. D’entre els destil·lats, han aparegut propostes eminentment locals, a partir de matèries primeres locals, com un aiguardent de poma, a partir de la fruita de la IGP Poma de Girona. Fruit d’aquesta IGP també es fan sucs de poma de les diferents varietats plantades.

 

El boom de la cervesa artesana també ha propiciat la creació de microcerveseries i de cerveteques i brewpubs per tot el territori. Emprenedors s’aventuren a fer plantacions de llúpol, en la recerca d’expressar al màxim el caràcter local d’un producte universal.

Les begudes locals amb segell Girona Excel·lent 2020 – 2021

Ginebra Bàsic Nut

Aquesta ginebra és una London Dry Gin, ginebra seca, de 40º destil·lada en alambins de coure i sis botànics: ginebró, coriandre, cardamom, arrel d’angèlica, pela de llimona i romaní. El format de l’ampolla, segons l’empresa, és una aposta pel consum responsable, tant de begudes com dels envasos. Així, l’ampolla és reutilitzable i sostenible, ja que es pot reomplir directament d’uns barrils d’inox de 20, 10 o 5 litres que l’empresa cedeix als locals de restauració.

Societat: Arbenig 2012, SL

www.arbenig.com

Spirit de Poma Mooma

Una empresa artesanal de begudes espirituoses gourmet establerta a la Garrotxa elabora aquest aiguardent a partir de la sidra de les pomes conreades per Mooma a Palau-sator, al Baix Empordà. Un cop han completat la destil·lació fan envellir l’aiguardent de 40º en botes de roure i botes de Xerès. El resultat és una aroma de poma barrejada amb panses i fruita seca, amb retrogust de fruita i del roure de les botes.

Societat: Spirits & Plus, SRL

www.spiritsandplus.com

Ratafia Empordanesa

Roicom elabora aquesta ratafia suau i plena de matisos artesanalment, a partir d’una maceració hidroalcohòlica de nous tendres, herbes aromàtiques del Cap de Creus i espècies. La ratafia és envellida un mínim de tres mesos en les botes de fusta que aquesta empresa familiar de Garriguella amb una tradició licorista des del 1875, conserva al mig de Garriguella.

Societat: Roicom, SA

www.masllunes.es

Kéfir de Fruits Mediterranis Eco

El kefir d’Aigua de Fruits Mediterranis és un refresc alternatiu elaborat amb aigua, xarop d’agave, sucre, dàtils, figues, suc de llimona i ferments de kéfir, procedents d’agricultura ecològica. Ha estat concebuda com a beguda refrescant i saludable. Recuits de l’Empordà destaca la presència de probiòtics.

Societat: Recuits de l’Empordà, SL

www.peraladamasmarce.com

Suc de poma Royal Gala

La tercera generació de la família de Mas Saulot, propietària de Mooma (Montgrí + Poma), elabora sucs naturals a partir de la seva fruita de la IGP Poma de Girona, conreada a la plana empordanesa. Aquest deliciós suc de poma elaborat només amb pomes de la dolça varietat Royal Gala, s’envasa o bag in box en vidre i es pasteuritza.

Societat: Agroalimentària Mas Saulot, SL

www.mooma.cat

Cervesa Minera Gold Rush

Cerveseria Santjoanina, que va començar en una antiga mina de carbó, elabora aquesta cervesa sota l’estil blond ale, de tradició belga. Tot i que no la filtren, tendeix a ser transparent, ja que ha estat sotmesa a una lagerització. De color groc pàl·lid i escuma persistent i espessa, té una aroma dolça i de fruita molt madura i un sabor dolç amb final sec.

Societat: Cerveseria Santjoanina, SL

www.minera.cat

Sometimes Always

El 2019, tres anys després de fundar Dos Kiwis, Judit Piñol, del Baix Empordà, i Michael Jones, de Nova Zelanda, van obrir la fàbrica amb zona de tast, un atractiu brewpub en plena natura. La IPA és tèrbola, de color taronja clar, amb aromes frescos d’aranja, llima i fruita tropical i que en boca apareixen acompanyats de tons resinosos.

Societat: Dos Kiwis Brewing, SL

www.doskiwisbrewing.com

Summer Teeth

Cervesa artesanal àcida, de color taronja groc, de cos densa i sedosa, en què hi predomina l’aroma molt intens de mango i fruita de la passió, amb què ha estat elaborada, i amb un final amarg. Envasada en llauna, per mantenir millor les seves delicades característiques organolèptiques, ha estat elaborada per a Rupià, al Baix Empordà, per una cerveseria nascuda el 2016.

Societat: Dos Kiwis Brewing, SL

www.doskiwisbrewing.com

El jurat del

tast de begudes locals.

Bernat Guixer

Membre de l’equip de recerca d’El Celler de Can Roca, de Girona

Xavi Amat

Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

Enric Pardo

Especialista cerveser del Club Cerveser Can Navarra, de Bordils

Alfons Bonet

Sommelier de cervesa d’El Celler de Can Roca, de Girona

Àngel Garcia Petit

Sommelier, escriptor gastronòmic i farmacèutic