Diputaci de Girona
 

Les begudes locals.

El canvi de segle ha portat un auge de les begudes artesanes. D’una banda, semblava que la cervesa només podia ser industrial i que es necessitaven grans instal·lacions per muntar una fàbrica. De la mateixa manera, la majoria de la gent pensava que la ratafia era una cosa de pagès i d’entesos en botànica. En canvi, han començat a aflorar microcerveseries per tot el territori, amb més d’una trentena de cerveses, i la ratafia ha sortit de l’armari de les cases de pagès i de les lleixes dels bars de les comarques de la Catalunya profunda per esdevenir una beguda de moda, present fins i tot en el món de la cocteleria fina.

Hi ha diverses fires dedicades a les cerveses artesanes i locals especialitzats: birriteques i cerveteques. La ratafia, present des de sempre a diferents fires, és un sector que experimenta cada any l’aparició de nous fabricants i marques.

 

Els emprenedors han tornat a activar l’ofici de destil·lar i han aparegut noves ginebres; un elaborador de pomes ha sembrat la idea de la sidra i han aflorat també plantacions de llúpol gràcies a aquesta indústria emergent.

Les begudes locals amb segell Girona Excel·lent 2016 – 2017

Ratafia Russet.

Ben bé d’Olot, és la més popular de totes les ratafies que s’elaboren i es comercialitzen. Va ser la marca que va aguantar quan ningú confiava en aquesta beguda tradicional elaborada de manera artesanal, seguint els mètodes tradicionals de maceració, envelliment i filtratge.

Categoria: Licors

Empresa: Xavier Codina, SL

www.russet.cat

Cervesa Marina – Costa Brava.

Fresca, lleugera, delicada, llupolada i cítrica, aquesta cervesa conté l’essència de la Mediterrània. L’elabora Brewers Brothers,  creada el 2010 de Blanes.

Categoria: Cervesa

Empresa: Brewers Brothers, SL

www.cervesamarina.com

Mooma Cider.

Agroalimentària Mas Saulot, empresa de fructicultors amb tres generacions a Palau-Sator, fa una aposta per la innovació, en què destaca aquesta sidra jove, fresca, fruitada i carbonatada, molt de l’estil americà.

Categoria: Begudes locals, especialitats singulars

Empresa: Agroalimentaria Mas Saulot, SL

www.mooma.cat

El jurat del

tast de begudes locals.

Xavier Amat

Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

Gonzalo Herrero

Director de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Joan Carbó

Enginyer agrònom i destil·lador d’El Celler de Can Roca, de Girona

Evarist March

Assessor gastrobotànic i director de Naturalwalks

Toni Lavado

Cerveseria El Primer Glop De Cervesa, de Girona