Diputaci de Girona
 

La fruita seca.

Desenes de topònims –viles, masos, veïnats, places i carrers– tenen noms relacionats amb arbres productors de fruita seca: L’Ametller, el Noguer o l’Avellaneda. La fruita seca és un recurs antic, amb testimonis arqueològics. La memòria ens l’ha mantinguda sempre present, a tota hora. La fruita seca ha estat i és un superaliment avant la lettre.

La combinació de fruita seca, d’ametlles, avellanes i nous, amb fruita dessecada, com panses i figues, han estat una de les postres tradicionals del país. Uns en deien postres de músic, de quan els músics tocaven tot el dia a les festes majors i aquesta menja era el seu únic sustent energètic. D’altres s’estimen més dir-ne grana de capellà, de quan els capellans anaven amunt i avall tot el sant dia i anaven picant de la grana dela butxaca de la sotana. Postres de músic o grana de capellà han presidir llargues i alegres sobretaules, amb garnatxa i moscatell, cafè i infusions, ratafia i altres licors. La combinació de panses, figues i nous és tan ancestral que ja apareix en nadales del segle XV.

Si els avellaners es concentren en els paisatges humits de la Selva, les nogueres, si bé les plantacions es concentren al Pla de l’Estany i la Selva, es reparteixen arreu del territori, ja que la base de la ratafia catalana són les nous verdes.

La fruita seca amb segell Girona Excel·lent 2020 – 2021

Nuasets

L’absència d’avellana de proximitat a les botigues va portar a cinc productors de Brunyola, a iniciar un projecte conjunt, que posa en valor les magnífiques plantacions d’avellaners d’aquest municipi de la Selva. El resultat és Nuasets, avellana negreta de Brunyola sense clova i torrada. Es tracta d’un producte harmònic deliciós i llaminer, dolç, amb una atractiva textura cruixent i un contingut d’olis equilibrat.

Societat: Esclovellana, SL

www.nuasets.cat

Nous Can Llavanera

El Fluvià proporciona l’ecosistema ideal per al noguer, per la qual cosa, el conreu de la noguera va ser re-introduït a final del segle passat. Actualment, però s’ha replantat amb dues varietats californianes molt ben adaptades: Hartley i Pedro. Can Llavanera, mas documentat des del segle XII, conrea 26 hectàrees de nogueres, situades en els termes municipals veïns de Crespià, del Pla de l’Estany, i iCabanelles, a Alt Empordà.

Societat: Can Llavanera, SL

www.nousdecanllavanera.com

El jurat del tast d’embotits.

Cinto Arnau

Tècnic de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries)

Magda Perramon

Gremi de Carnissers i Xarcuters. Propietària de Ca la Magda, de Ripoll

Xavier Baig

Propietari de la botiga La Noucentista, de Girona

Miquel Iglésias

Cap de sala del restaurant Els Ossos, de Batet

Pere Planagumà

Cuiner del restaurant Rom, de Roses