Diputaci de Girona
 

Les galetes.

Les galetes són l’expressió més viatgera i atemporal de la tradició dolça de les comarques gironines. El calendari és farcit de pastissos especials, locals i limitats sovint a festes anyals: brunyols, tortells, rabasses, flaones, coques, panellets… Algunes especialitats ultralocals han esdevingut universals: els taps de Cadaqués, el bisbalenc, la coca de Palau-saverdera, el tortell entorxat i la coca de llardons d’Olot, la tortada de Banyoles o el xuixo de Girona. Per descomptat, hi ha xocolaters i gelaters de fama universal.

De tota la tradició dolça, perquè el seu origen es remunta a l’edat mitjana i perquè és una conserva de carn de porc amb sucre amb ratlladura de llimona i, fins i tot, canyella, destaquen la botifarra dolça, quan és crua, i el fuet dolç, quan s’ha penjat per assecar.

Quant a les galetes, a Santa Coloma de Farners i a Camprodon n’hi ha tota una indústria que n’escampa capses per tot el planeta. Les galetes de Camprodon són variades i assortides. De les colomenques en destaquen els ametllats.

Aquestes galetes són unes grans pastes de te. Són l’acompanyament perfecte per al cafè. Són ideals per fer sucamulla en vi dolç o ratafia. Són molt bones per trencar el cuc i, sobretot, per fer la picada final d’un gran guisat.

Les galetes amb segell Girona Excel·lent 2018 – 2019

Ametllats

Trias Galetes Biscuits, empresa familiar fundada a Santa Coloma de Farners el 1908, elabora aquestes galetes amb només tres ingredients: ametlla, sucre i clara d’ou, sense cap més secret que el saber fer centenari. La història d’aquesta societat està explicada al Museu Trias de les Galetes, inaugurat el 1994 en un espai de la fàbrica de galetes.

Categoria: Ametllats

Societat: Trias Galetes-Biscuits, SA

www.triasbiscuits.com

Teules

 

Les teules d’ametlla són la sublimació de la història de Santa Coloma de Farners. Aquestes galetes, basades en la recepta tradicional i fetes exclusivament d’ametlla, sucre, farina i rovell d’ou, sense conservants ni colorants, és el clàssic de Trias, una empresa familiar que el 1910 va començar a comercialitzar les galetes en capses de llauna.

Categoria: Teules

Societat: Trias Galetes-Biscuits, SA

www.triasbiscuits.com

Neules

Les Birba són les famoses galetes de Camprodon. I les neules són un dels dolços clàssics de la gastronomia catalana, documentats des de l’edat mitjana. Sense conservants, colorants ni oli de palma, les neules s’elaboren amb ingredients naturals, artesanalment, una a una, per la qual cosa són irregulars i no tenen talls als extrems.

Categoria: Neules

Societat: Galetes Camprodon, SA

www.birba.es

Neulets de menta amb poma

 

La tercera i quarta generació d’aquest negoci centenari, fundat per Joaquim Trias i Vila, ha ideat una neula curta farcida de praliné d’ametlla amb poma i menta, com unes pastes de te refrescants. Des d’una planta de 4.500 m², preparada per exportar els seus productes a tot el món, aquesta empresa es manté vinculada al territori, ja que el neulet porta poma granny smith dessecada de la IGP Poma de Girona.

Categoria: Especialitats singulars (de galetes)

Societat: Trias Galetes-Biscuits, SA

www.triasbiscuits.com

El jurat del

tast de galetes.

Jordi Roca

Cuiner de postres del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona

Ruth Reverter

Pastissera de la pastisseria Reverter, de Girona

Miquel B. Costabella

Professor i antic pastisser de la pastisseria Costabella, de Salt

Carme Picas

Professora i cuinera del restaurant/càtering El Ginjoler, de Girona

Manel Guirado

Professor i periodista gastronòmic