Diputaci de Girona
 

La DOP Fesols de Santa Pau.

Fesols i mongetes són sinònims. Ara bé, a la zona volcànica de la Garrotxa parlarem de fesols i no pas de mongetes. I queda ben clar que la denominació d’origen protegida avalada per la Comissió Europea des del juliol del 2015 és fesols de Santa Pau.

La DOP és el reconeixement a un conreu tradicional que es va iniciar a començament del segle XVIII, quan les noves espècies americanes de llegums, molt productives, es van imposar als camps volcànics, lleugers, porosos i fèrtils, fins al punt que també van acabar manllevant els noms de les espècies antigues anomenades fesols. Probablement, les llavors del Phaseolus vulgaris portades d’Amèrica van desplaçar les varietats ancestrals de Vigna sinensis (o Dolichos sinensis), de tavelles molt llargues i d’origen euroasiàtic, que deurien llegar-los els grecs antics.

 

De fet, avui, encara queden conreus locals de fesols menuts, mongets, fesolets, fesoles, fesolins, fesolines, banyolins, escurçatites, caragirats, guixons, fesols de l’ull ros o fesols de l’ull negre, sobretot al Pla de l’Estany i al Baix Empordà.

El segell permanent Girona Excel·lent DOP Fesols de Santa Pau

Denominació d’origen protegida Fesols de Santa Pau.

Hi ha tres varietats tradicionals de fesols conreades als sòls volcànics de Santa Pau: la tavella brisa, la setsetmanera i la gra petit. Es tracta d’uns fesols molt apreciats gastronòmicament: són melosos, mantegosos, molt suaus al paladar i tenen una flaire dolça.

Categoria: Producte permanent

Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau

www.fesolsdesantapau.cat