Diputaci de Girona
 

La IPG Poma de Girona.

Maçanet de Cabrenys, Maçanet de la Selva, Maçaneda, Massanes o la Maçana són topònims que proven que es tracta d’un conreu ancestral. Com maçana, a les Terres de l’Ebre, o manzana, en castellà, que deriven de mattiana, nom d’una varietat de poma predominant durant l’Imperi romà.

Sense perdre’n mai la mena, el 2001 va néixer la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona, successora de la denominació de qualitat Poma de Girona, creada per la Generalitat el 1983. Tots els fructicultors de la IGP estan compromesos amb la producció integrada, que els acosta a mètodes de control de plagues més sostenibles i respectuosos amb l’entorn.

 

Les pomeres presideixen paisatges de l’Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l’Estany. Tot i que les varietats comercials són golden, red delicious, royal gala i granny smith, els pomaris conservats tenen inventariats i plantats més d’un centenar de varietats ancestrals i locals. Totes aquestes varietats locals servien per a l’elaboració d’un receptari ric a base de guisats, rostits, acompanyant la botifarra dolça o, sobretot, per fer la poma de farciment o relleno. Aquesta poma es farceix d’un rostit de xai, vedella i porc, amb galetes, espècies i vi. Una autèntica relíquia de la cuina medieval.

El segell permanent Girona Excel·lent Poma de Girona

Indicació geogràfica protegida Poma de Girona.

Royal gala és la més rodona de les quatre varietats de poma emparades per la IGP, junt amb la golden, la granny smith i la red delicious. És una poma bicolor (vermell i crema), de pell amb estries marcades, de polpa blanquinosa i consistent, sucosa, fina, molt cruixent i dolça.

Categoria: Producte permanent

Identificació Geogràfica Protegida Poma de Girona

www.pomadegirona.cat