Diputaci de Girona
 

L’Oli de l’Empordà.

Tenim documentat el conreu de l’oli des de fa segles: l’ullastre, l’olivera salvatge, és una planta endèmica de la regió, cosa que indica el coneixement previ de l’espècie abans de conrear-la i la fàcil expansió dels olivars. Les oliveres mil•lenàries donen fe d’aquesta antiguitat, juntament amb les restes arqueològiques que proven la presència d’una indústria oleícola des de l’edat de bronze.

Per això mateix, es reconeixen tres varietats d’olivera autòctona: argudell, corivell i verdal o llei de Cadaqués. Tot i això, fins al 2008 no va néixer la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà, que inclou l’Alt i el Baix Empordà, tres municipis del Pla de l’Estany i cinc del Gironès. Considerada des de sempre la millor per a la producció d’oli, que dona en gran abundància, l’argudell és la varietat més característica i conreada. En canvi, la corivell és força testimonial. I la verdal dona personalitat als olis de Cadaqués.

El consell regulador també permet etiquetar com a DOP Oli de l’Empordà els olis que no tinguin més del cinquanta per cent de la varietat arbequina, que també s’ha adaptat prou bé al territori. De la mateixa manera que hi ha varietats d’oliveres d’altres indrets del món, en els darrers anys també s’han anat descobrint antigues varietats locals a la Garrotxa i al Montseny, on ja treballen en la seva expansió.

Els olis amb segell Girona Excel·lent 2018 – 2019

Oli de Pau

Aquest oli d’oliva verge extraordinari, fruitat i verd, s’obté d’olives de tres varietats: dues d’autòctones, la majoritària argudell i la testimonial corivell i, en menor proporció, arbequina. El produeix Empordàlia, una cooperativa formada per la unió de petits productors de l’Empordà, nascuda el 1995 de la suma dels antics cellers cooperatius de Pau, Roses i Vilajuïga.

Categoria: Oli d’oliva extra 100% monovarietal (varietat autòctona)

Societat: Empordàlia SCCL

www.empordalia.com

Serraferran oli d’oliva verge extra

Amarg, picant, dolç, verdós, fresc, lleuger i amb una tènue astringència, l’oli verge extra de Serraferran és el suc de les olives d’arbres centenaris i, fins i tot, mil·lenaris, de les varietats argudell i arbequina. L’autòctona argudell aporta a l’oli rusticitat, amargor i complexitat aromàtica, i la universal arbequina, una frescor fruitada d’oliva verda.

Categoria: Oli d’oliva extra de cupatge (predominantment de varietat autòctona)

Societat: Oli de Ventalló, SL

www.oliventallo.com

Gozos Mundanos Arbequina

Gozos Mundanos és un projecte dedicat a la producció d’oli d’oliva verge extra i vi de qualitat, i un bistrot al centre de Roses. L’oli d’oliva verge extra de Gozos Mundanos, fruitat, verd, lleuger, amb una entrada dolça, una amargor subtil i una picantor mitjana-baixa, es produeix amb olives arbequines de producció ecològica de l’Alt Empordà.

Categoria: Oli d’oliva extra 100% monovarietal

Societat: Adelina Parada Pérez

www.gozosmundanos.com

Anna Sala Trull de Ventalló – oli d’oliva verge extra

Cada ampolla d’oli d’oliva verge extra Anna Sala Trull de Ventalló explica la història de l’oli i de les oliveres a l’Empordà, de quan la gent hi anava expressament per comprar el tradicional oli de Ventalló a doll. S’elabora amb suc d’olives d’oliveres centenàries de la varietat argudell, d’arbres de la varietat arbequina i de la varietat picual, originària d’Andalusia.

Categoria: Oli d’oliva extra de cupatge varietal

Societat: Oli de Ventalló, SL

www.oliventallo.com

El jurat del

tast d’olis.

Lluís Guerrero

Tècnic investigador de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)

Natàlia Roig

Sommelier i professora del CETT (Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia) de Barcelona

Joan Morillo

Sommelier i cap de sala del restaurant Divinum, de Girona

Josep Sucarrats

Periodista i director de la revista gastronòmica Cuina

Marc Orozco

Periodista gastronòmic. Programa Deixa’m tastar, de la Cadena Ser