Diputaci de Girona
 

L’Oli de l’Empordà.

Els olivets són testimonis vius de la història. Hi ha plantacions mil·lenàries, amb oliveres que s’acosten o superen els mil anys. Aquests arbres impressionen, tan per les seves robustes dimensions, com per tot allò que ha passat pel seu costat i per les mirades d’homes i dones que les han treballat i de qui les ha contemplat.

En queden milers de centenàries. I n’hi ha milers i milers de plantades entre final del segle XX i aquests primers dos decennis del XX. Els avantpassats van fer una selecció de les millors varietats per al sòl i el clima de les comarques gironines, d’arran de mar fins a les comarques més de muntanya. Fruit d’aquesta història d’olivars, oliveres i olis, el 2008 va néixer la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà, que reconeix tres varietats d’olivera autòctona, argudell, corivell i verdal o llei de Cadaqués, i únicament olivets de l’Alt i el Baix Empordà, tres municipis del Pla de l’Estany i cinc del Gironès

El consell regulador també permet etiquetar com a DOP Oli de l’Empordà els olis que no tinguin més del cinquanta per cent de la varietat arbequina, que també s’ha adaptat al territori. No obstant això, l’Argudell és la més conreada i característica, ja que dóna uns olis d’altíssima qualitat. La corivell és força testimonial. I la verdal dóna personalitat als olis de Cadaqués.

De la mateixa manera que el conreu de l’olivera creix al marge de la denominació, amb varietats locals o importades, en els darrers anys la recerca i la passió han fet aparèixer varietats antigues, algunes a punt de ser recuperades o recuperant-se molt bé, com la Salar d’Arbúcies, al Montseny, a Selva.

Els olis amb segell Girona Excel·lent 2020 – 2021

Mas Auró Argudell

Aquest oli d’oliva verge extraordinari, fruitat i verd, és el fruit exclusiu de les oliveres centenàries de la varietat autòctona argudell, que conreen seguint els criteris més estrictes de la producció ecològica, als turons d’Espolla i Sant Climent. Mas Auró és una empresa familiar dedicada exclusivament a l’olivera i a l’elaboració d’oli d’oliva verge, amb trull a Esponellà, al Pla de l’Estany.

Societat: Auró Agrícola, SL

www.masauro.cat

Serraferran Oli d’Oliva Verge Extra

Fina Sala segueix la tradició secular de produir l’Oli de Ventalló, municipi oleícola històric de les comarques gironines. El Serraferran s’elabora amb fruits d’olivars centenaris i, fins i tot, mil·lenaris, de la varietat argudell, i amb olives de la varietat Arbequina. El resultat és un oli equilibrat, verdós, fresc, lleuger, amb els tocs amargs de carxofa, tomata, poma i fruita seca de l’Argudell i el fruitat de l’Arbequina.

Societat: Oli de Ventalló, SL

www.oliventallo.com

Mas Auró Koroneiki

Aquest oli d’oliva verge extraordinari, fruitat i verd intens, s’obté d’olives de la varietat Koroneiki, la més conreada a Grècia. A la finca d’Esponellà de Mas Auró tenen plantades 300 oliveres d’aquesta varietat de gran rendiment d’oli d’alta qualitat. Com que a Mas Auró el cullen en un estat primerenc de maduració, el seu oli de Koroneiki té un contingut de biofenols elevat.

Societat: Auró Agrícola, SL

www.masauro.cat

Mas Auró L’Olivet

En la recerca d’un oli de perfil equilibrat i pensant en un mercat més ampli, Mas Auró fa un cupatge a partir d’una selecció dels seus olis d’oliva verge extra, que varia any rere any, segons els resultats de la collita. L’Olivet seleccionat és un equilibri entre el fruitat de l’oliva verda Koroneiki i el Frantolo, i la suavitat de l’oliva més madura d’Arbequina.

Societat: Auró Agrícola, SL

www.masauro.cat

El jurat del

tast d’olis.

Lluís Guerrero

Tècnic investigador de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)

Natàlia Roig

Sommelier i professora del CETT (Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia) de Barcelona

Joan Morillo

Sommelier i cap de sala del restaurant Divinum, de Girona

Josep Sucarrats

Periodista i director de la revista gastronòmica Cuina

Marc Orozco

Periodista gastronòmic. Programa Deixa’m tastar, de la Cadena Ser