Diputaci de Girona
 

L’oli de l’Empordà.

L’oli de l’Empordà ha gaudit sempre d’un gran prestigi, des de segles abans del naixement de la denominació d’origen protegida (DOP). Les oliveres mil·lenàries són la prova fefaent de l’antiguitat de la indústria de l’oli, amb restes que proven la seva presència a l’edat del bronze. Paradoxalment, fins al 2008 no va néixer la DOP Oli de l’Empordà, que abasta l’Alt i el Baix Empordà, tres municipis del Pla de l’Estany i cinc del Gironès, tot i els vestigis vius d’aquest conreu a la Garrotxa i al Montseny, on ja es treballa en la recuperació d’antigues varietats locals.

Es reconeixen tres varietats d’olivera autòctona: argudell, corivell i verdal o llei de Cadaqués. La més característica i conreada és l’argudell, considerada «la millor per a la producció d’oli, que dona en gran abundància». La corivell és força testimonial i la verdal marca el fet diferencial en els olis de Cadaqués. Tot i això, el consell regulador permet etiquetar amb la DOP Oli de l’Empordà els olis que també continguin suc d’olives de la varietat arbequina fins a un màxim del cinquanta per cent.

 

En aquest costat de la Mediterrània, l’ús de l’oli és intrínsec a la cultura del país; no es concep cap taula sense una ampolla o un setrill amb oli abundant, per amanir l’amanida o la verdura, potenciar el sabor de carns i peixos o fer un sofregit.

Els olis amb segell Girona Excel·lent 2016 – 2017

Oli de Pau.

Produït per Empordàlia, la suma de les cooperatives de Pau, Roses i Vilajuïga, aquest oli d’oliva verge extra fruitat i verd s’obté d’olives de dues varietats d’oliveres autòctones: argudell i corivell.

Categoria: Oli d’oliva verge extra, varietat autòctona

Empresa: Empordàlia, SCCL

www.empordalia.com

Serraferran Oli d’Oliva Verge Extra.

L’experiència de generacions de pagesos els permet fer un cupatge rodó d’olives argudell d’oliveres centenàries de Ventalló, i d’arbequina, per oferir un oli equilibrat amb sabor fresc i verd.

Categoria: Oli d’oliva verge extra, arbequina

Empresa: Oli de Ventalló, SL

www.serraferran.com

Oli Brugarol – Picual.

Aquest oli sorprenent és obtingut de fruits d’oliveres conreades exclusivament d’acord amb els criteris de la producció ecològica. Els olivars es conreen a Palamós, al Mas del Vent i, sobretot, a Mas Salvà.

Categoria: Oli d’oliva verge gironí extra sense DOP

Empersa: Explotaciones Agrícolas y Forestales Brugarol SA

www.brugarol.com

El jurat del

tast d’olis.

Josep Sucarrats

Director de la revista Cuina

Pere Planagumà

Cuiner del restaurant ROM, de Roses

Lluís Guerrero

Tècnic investigador de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)

Salvador Garcia-Arbós

Periodista i crític gastronòmic

Pep Nogué

Cuiner i assessor gastronòmic