Diputaci de Girona
 

La DO Empordà.

El 1975 va néixer la Denominació d’Origen Empordà. Al principi, només aplegava productors de l’Alt Empordà, una de les comarques amb més tradició vitivinícola del país. De fet, durant molts segles el conreu de la vinya, de l’olivera i dels cereals hi va ser omnipresent. Per això la trilogia mediterrània dona caràcter al paisatge empordanès. La vinya i el blat hi marquen el ritme de les estacions. Podades a consciència, alineades i ordenades, les vinyes centenàries i les vinyes joves ens fan veure la renovació del cicle vital. N’hi ha a la plana i n’hi ha d’enfilades als pendents de les muntanyes, sostingudes per desenes de quilòmetres de paret seca, dibuixant el paisatge. Aquesta arquitectura efímera va ser pensada pels nostres ancestres per camuflar-la amb la natura i per frenar-hi els efectes devastadors de les arrauxades pluges torrencials, el cop de geni del caràcter mediterrani.

Des de l’any 2004, la DO també incorpora el Baix Empordà. Aquesta denominació d’origen es caracteritza pels vins produïts amb les diferents varietats de garnatxa, que aquí pren el nom de lledoner, pel samsó o carinyena, el macabeu i el moscatell d’Alexandria.

El paisatge d’aquest costat de la Mediterrània té la sureda com a element indestriable i quasi indestructible:

aguanta incendis des de fa segles, mil·lennis; des que l’home és home i és pastor àvid d’herba verda per als seus ramats. De les suredes generoses i pacients s’extrau el suro, amb el qual una delicada indústria concentrada a la Selva i el Baix Empordà fabrica els taps de la majoria d’ampolles dels vins més prestigiosos de la DO, que també s’exporten arreu del món.

Des del 2018, una vintena de cellers empordanesos han intensificat el lligam amb el territori i han creat la denominació Taps de Finca amb suro de suredes de la mateixa DO i molts, amb el suro de les seves pròpies finques.

Els vins amb segell Girona Excel·lent 2018 – 2019

Xot blanc 2017

Vinya dels Aspres, amb el celler a Can Batlle, casa pairal de Cantallops mencionada ja al segle xvii, dedicada històricament al vi, l’oli i els taps de suro, només treballa amb raïm collit a la seva propietat. Aquest vi blanc jove, fermentat en bota de roure francès, amb quatre mesos d’envelliment, s’elabora amb sauvignon blanc de deu anys, del camp dels Clots, i picapoll de vuit anys, de Can Cortada.

Categoria: Vi blanc jove

Societat: Joaquim Albertí, SA

www.vinyesdelsaspres.cat

Camí de Cormes 2016

Vi blanc de vinyes velles de macabeu i garnatxa blanca, fermentat en fusta i amb tres mesos de criança, en contacte amb les mares, en botes de roure francès de 225 litres. Aquest vi blanc ha estat elaborat per Roig Parals, la quarta generació dedicada al conreu de la vinya i la primera en embotellar vi de qualitat emparat per la DO Empordà.

Categoria: Vi blanc envellit

Societat: Roig Parals, SL

www.roigparals.cat

Mallolet 2017

Aquest vi rosat del 2017 prové de garnatxa negra veremada a mà, ben de matí, durant les dues darreres setmanes de setembre. Amb 15 hectàrees de vinya al voltant de Mollet de Peralada, Roig Parals elabora vuit vins amb les varietats autòctones que es van plantar després de la fil·loxera: macabeu, samsó (o carinyena) i garnatxes (lledoner).

Categoria: Vi rosat

Societat: Roig Parals, SL

www.roigparals.cat

Negre de Gerisena 2016

Celler Gerisena és filla de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. De les 173 hectàrees d’una de les cooperatives més antigues de l’Empordà, les 30 hectàrees de vinyes velles amb una edat mitjana dels ceps de setanta anys són per al Celler Gerinesa. El seu vi negre jove s’elabora amb raïms veremats a mà de les varietats garnatxa negra i cabernet sauvignon.

Categoria: Vi negre jove

Societat: Agrícola de Garriguella SCCL

www.cellergerisena.com

Masia Carreres Negre 2015

Elaborat només amb raïm de la varietat samsó, de vinyes de molt baixa producció de més de setanta anys. Aquest vi ha tingut una criança de catorze mesos en botes de roure francès als soterranis de la masia Carreras. El mas del Celler Martí Fabra data del segle xiv, i els propietaris tenen un document del 1305 que acredita la compra d’una vinya.

Categoria: Vi negre envellit

Societat: Celler Martí Fabra, S.C.P.

www.cellermartifabra.com

Els dolços de l’Empordà.

Les sobretaules empordaneses han estat presidides pel garnatxa (o granatxa) i el moscatell per acompanyar bunyols, tortells, coques, rebosteria i altres dolços tradicionals. No és gens gratuïta la presència d’aquests dos vins dolços. El moscatell és floral, d’aromes agradables i meloses, fill dels moscatells d’Alexandria. L’altre, el garnatxa, és un vi dolç natural elaborat amb lledoner, i és el producte més singular i característic de tota la DO.

A l’Empordà, de la varietat garnatxa en diuen lledoner, perquè el terme garnatxa o granatxa es reserva per a aquest vi dolç seductor i càlid com els paisatges mediterranis. Es tracta d’un vi generós amb records de rancis ancestrals, ja que se’n fan criances oxidatives en velles botes de fusta i soleres antigues, que concentren sabors i aromes i s’amaren de la memòria i el record dels avantpassats. Molts berenars tradicionals en què es combinen bunyols i coques anisades amb llonganissa i fuet es mariden amb els granatxes més rancis.

Els vins dolços amb segell Girona Excel·lent 2018 – 2019

Torre de Capmany – garnatxa d’Empordà gran reserva

Pere Guardiola elabora aquesta garnatxa exclusivament amb raïm de la varietat lledoner blanc, que es fa fermentar fins a generar un mínim d’un 5 % d’alcohol, amb el qual preserva uns 150 grams de sucres. Aleshores, s’enriqueix amb alcohol vínic fins a una graduació mínima de 15 graus. Es cria un mínim de dotze anys amb sistema tradicional empordanès de velles soleres familiars.

Categoria: Garnatxa (dolça)

Societat: Pere Guardiola, SL

www.pereguardiola.com

Sinols moscatell 2016

Empordàlia, cooperativa nascuda el 1995 de la unió dels antics cellers cooperatius de Pau, Roses i Vilajuïga, produeix aquest vi dolç natural, que s’elabora amb raïm moscatell d’Alexandria, de verema tardana. Aquest clàssic dels vins dolços florals s’aconsegueix aturant la fermentació alcohòlica i afegint-hi una mica d’alcohol vínic quan el sucre residual és l’òptim.

Categoria: Moscatell

Societat: Empordàlia SCCL

www.empordalia.com

Bac de les Ginesteres

Vinyes dels Aspres, al peu de les Alberes, a Cantallops, elabora un dels vins més laboriosos de produir, singulars i elogiats: Un cop veremada la garnatxa roja de vinyes de vint-i-vuit anys, es deixen pansir els raïms durant cinquanta-nou dies i es premsen com si fos raïm fresc. El most, amb una alta concentració en sucres, es fermenta durant mesos. El vi es madura durant cinquanta mesos a sol i serena en garrafes de vidre, i en aquest període de temps va evolucionant cap al ranci.

Categoria: Especialitats singulars (de vins i vins dolços)

Societat: Joaquim Albertí, SA

www.vinyesdelsaspres.cat

El jurat del

tast de vins.

Josep Roca

Sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona

Anna Vicens

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers

Ignasi Martín

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Josep Lluís Vilarasau

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Àlex Peiró

Sommelier del restaurant Casamar, de Llafranc

Lluís Coll

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Glòria Ensesa

Sommelier del Giroví, concurs de vins i caves de Catalunya

Audrey Doré

Sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona

Antonio Gata

Sommelier del restaurant Miramar, de Llançà

Natàlia Roig

Sommelier i professora del CETT (Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia) de Barcelona