Diputaci de Girona
 

Els vins de l’Empordà.

Els vins de l’Empordà gaudeixen d’un prestigi enorme des de l’edat mitjana. El garnatxa és la joia de la corona. Les vinyes van canviant el paisatge empordanès al ritme de les estacions. Alineades i ordenades, vinyes centenàries i vinyes joves representen la renovació del cicle vital. El viticultor les cuida, les treballa i les poda per obtenir el millor raïm. Hi ha vinyes a la plana i n’hi ha d’enfilades als pendents de les muntanyes, sostingudes per quilòmetres de paret seca, efímera arquitectura ancestral pensada per camuflar-se i, quan el cel envia una pluja torrencial que remou la terra, frenar-ne els efectes devastadors.

Un dels savis més savis de l’edat mitjana, Francesc Eiximenis (1330-1409), ja va elogiar els vins empordanesos i els va situar entre els els millors del món d’aleshores, segons llegim en un capítol del Terç del Crestià: «Dels vermells de la terra no puix beure, per tal bec d’estiu calabresc de Santo Noixet, túrpia o trilla, picapoll de Mallorca, rosset o dels clarets d’Avinyó. D’hivern he del de Madrid de Castella, e d’aquells fins espanyols, o del de Gascunya, o del monastrell d’Empordà. […] A sopar bec de Beuna o de sent Porçà e faç-me refrescar les cames amb aigües precioses».

 

Tanmateix, fins al 1975 no va néixer la denominació d’origen (DO) Empordà, al començament només amb productors de l’Alt Empordà. Des del 2004 la DO també abasta les l’Alt i el Baix Empordà i està marcada per les diferents varietats de garnatxa —que aquí pren el nom de lledoner— pel samsó o carinyena, el macabeu i el moscatell d’Alexandria. La garnatxa, vi dolç natural elaborat amb lledoner, és el producte més singular i característic de tota la denominació d’origen.

Els vins amb segell Girona Excel·lent 2016 – 2017

Maragda 2015.

Aquest vi blanc jove, fresc, floral, fruitós i apassionat, elaborat a Garriguella per Mas Llunes, porta un 78 per cent de Garnatxa blanca i, la resta, de Macabeu.

Categoria: Vi blanc jove

Empresa: Mas Llunes, Vinyes i Cellers, SL

www.masllunes.es

Cartesius Blanc 2015.

Després de més d’un segle treballant la vinya a Capmany, el 2004 van decidir crear el Celler Arché Pagès. Amb la vella garnatxa blanca de la seva vinya elaboren aquest vi blanc envellit.

Categoria: Vi blanc envellit

Empresa: Celler Arché Pagès, SL

www.cellerarchepages.com

Rosat de Gerisena 2015.

Seguint la vella tradició empordanesa, la Cooperativa Agrícola de Garriguella elabora un rosat modern, fresc, floral i cítric, amb raïm garnatxa roja veremat en el moment òptim de maduració de vinyes de més de 50 anys.

Categoria: Vi rosat

Empresa: Agrícola de Garriguella, SCCL

www.cooperativagarriguella.com

Negre de Gerisena 2015.

La cooperativa de Garriguella presumeix de sumar la major extensió de vinyes de l’Alt Empordà, fet que li permet collir raïm de vinyes velles de muntanya de les varietats garnatxa negra i cabernet sauvignon, per elaborar aquest vi negre.

Categoria: Vi negre jove

Empresa: Agrícola de Garriguella, SCCL

www.cooperativagarriguella.com

Antima 2014.

Empordàlia, la gran cooperativa del Cap de Creus, la més gran unió de petits productors, elabora aquest vi negre envellit, vinificat amb samsó i lledoner, les dues grans varietats tradicionals de l’Empordà.

Categoria: Vi negre envellit

Empresa: Empordàlia SCCL

www.empordalia.com

Vd’O 6.13 (2013).

Aquest vi ha estat elaborat exclusivament amb raïm de varietat autòctona samsó blanc, de ceps vells (de 110 anys), per Carme Casacuberta, al celler Vinyes d’Olivardots, de Capmany.

Categoria: Vins, especialitats singulars

Empresa: Vinyes d’Olivardots, SL

www.olivardots.com

Els vins dolços.

Les vinyes vora el mar, el contrast del verd amb el blau marí, han fascinat poetes, artistes plàstics, músics, fotògrafs… de tots els temps. De la mateixa manera, sommeliers i gastrònoms d’arreu han quedat captivats per la garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb lledoner. A l’Empordà, de la varietat garnatxa en diuen lledoner, perquè el terme garnatxa o granatxa es reserva per a aquest vi dolç llaminer, sedós i amb la calidesa del sol mediterrani que ha madurat cada gra de raïm.

El garnatxa mai no arriba sol a taula. La tradició l’aparella amb moscatell i els fa indissociables. Uns els tasten tots dos; d’altres, els més llaminers, són més de moscatell. Havent dinat, el cafè de la sobretaula se sol acompanyar amb rebosteria i altres dolços tradicionals, maridats amb garnatxa i moscatell. En temps de Quaresma, quan les fleques, les pastisseries i, fins i tot, a cada casa es fan els brunyols (bunyols de l’Empordà), el garnatxa esdevé un vi quasi imprescindible, tot i que no ho és perquè no hi ha cap família que no tingui algun adepte a l’efervescència floral del moscatell. I els berenars tradicionals ja es van avançar al futur de la cuina d’avantguarda: bunyols i coca d’anís amb llonganissa i fuet, maridats amb garnatxa.

 

El garnatxa és generós en records de rancis ancestrals, ja que es fan criances oxidatives en velles botes de fusta i soleres antigues, que concentren sabors i aromes i els combinen amb la memòria dels avantpassats. Els més agosarats cullen el raïm, el deixen pansir (deshidratar) durant setmanes i el premsen. El most, concentrat en sucres, el deixen fermentar a poc a poc, durant mesos. El posen en garrafes de vidre, on s’estarà més de quatre anys madurant a sol i serena, perquè el sol i el temps mediterrani acabin la feina que ja van començar a la vinya.

Els vins dolços amb segell Girona Excel·lent 2016 – 2017

Garnatxa d’Empordà Solera d’Espolla.

Elaborada amb lledoner roig i lledoner blanc pel Celler Cooperatiu d’Espolla, a mitja fermentació s’hi afegeix alcohol vínic. La criança oxidativa es fa en botes de fusta i soleres de més de 50 anys.

Categoria: Garnatxa

Empresa: Celler Cooperatiu d’Espolla

www.cellerespolla.com

Dolç Moscat 2013.

Mas Llunes, Vinyes i Cellers fa servir exclusivament raïms de la varietat moscatell de gra petit. La fermentació és espontània amb llevats autòctons i s’atura
afegint-hi alcohol neutre de vi. És un vi clàssic de la sobretaula juntament amb el garnatxa.

Categoria: Vins dolços, especialitats singulars

Empresa: Mas Llunes, Vinyes i Cellers, SL

www.masllunes.es

Bac de les Ginesteres.

Vinyes dels Aspres, de Cantallops, produeix un dels vins més singulars, laboriosos i elogiats. Un cop veremat el garnatxa roig, es deixa pansir 59 dies i després es premsa. El most, concentrat en sucres, es fermenta a poc a poc durant mesos. Es madura a sol i serena en garrafes de vidre durant 50 mesos. Paciència ancestral.

Categoria: Vins dolços, especialitats singulars

Empresa: Vinyes dels Aspres (Joaquim Albertí, SA)

www.vinyesdelsaspres.cat

El jurat del

tast de vins.

Gerard Marin

Sommelier de la botiga Wine Palace de Girona

Josep Roca

Sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona

Eduard Solà

Sommelier de Vins i Licors Grau, de Palafrugell

Agustí Ensesa

Analista vitivinícola, mestre cellerer i sommelier

Anna Vicens

Sommelier i presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers