Diputaci de Girona
 

Els vins.

La història de la vinya i el vi a l’Empordà es remunta almenys a 2.500 anys enrere. L’arqueologia confirma l’existència de vinyes salvatges i del comerç del vi. Ja són coneguts el conreu de la vinya i l’elaboració de vi a les vil·les romanes dels primers segles de la nostra era. Més tard, els benedictins –constructors d’Europa– i, esclar, altres ordes religiosos, van continuar i estendre’n el conreu i van esdevenir els primers grans socialitzadors del vi.

Van plantar vinya a la plana i als pendents. Les feixes que voltaven Sant Pere de Rodes van ser plenes de vinya, mantingudes per l’equilibri de desenes de quilòmetres de paret seca, que n’evitaven l’erosió causada per les pluges torrencials. Avui aquests elements del paisatge es recuperen per mantenir la història, per recuperar conreus i conservar la muntanya.

Al llarg de la història, diferents autors s’han referit al vi de l’Empordà. Un dels més cèlebres és Hans Christian Andersen, a I Spanien, publicat el 1866 sobre el seu viatge per la península els mesos de setembre a desembre del 1862, just un any abans de la primera aparició a Europa de la fil·loxera, aquell insecte que ens va canviar la història. L’escriptor danès va arribar a la península per l’Empordà, en diligència des de Perpinyà, última parada del tren abans de la frontera. Camí de Girona la diligència va parar a Figueres:

«A Figueres ens esperava la taula del dinar parada […]. La taula era plena de viandes, plates de carn de tota mena, peix bullit i peix fregit. Excel·lent taula per dinar en una Espanya de la qual es deia que no hi havia menjar que no es pogués tastar! Fruita incomparable, vi resplendent…»

Abans d’Andersen un dels grans savis medievals, Francesc Eiximenis (1330-1409), ja va elogiar els vins empordanesos d’entre els millors del món d’aleshores, segons llegim en un capítol del Terç del Crestià: «… Dels vermells de la terra no puix beure, per tal bec d’estiu calabresc de Santo Noixet, túrpia o trilla, picapoll de Mallorca, rosset o dels clarets d’Avinyó. D’hivern he del de Madrid de Castella, e d’aquells fins espanyols, o del de Gascunya, o del monastrell d’Empordà. (…) A sopar bec de Beuna o de sent Porçà e faç-me refrescar les cames amb aigües precioses.» Se suposa que el monastrell era un vi dolç, ja que té aptituds per als dolços com ha quedat palès a altres denominacions de la Corona d’Aragó.

El 1975 es va constituir la Denominació d’Origen Empordà, caracteritzada sobretot pels vins produïts amb les diferents varietats de garnatxa, que aquí pren el nom de lledoner, pel samsó o carinyena, el macabeu i el moscatell d’Alexandria.

Tanmateix, avui, el conreu de la vinya ja no es limita a l’Empordà, sinó que la producció abasta tots els territoris de les comarques gironins, des d’arran de mar fins a l’alta muntanya, vinificant de moltes maneres i estils, amb resultats diversos, uns ajustats als cànons i d’altres acostats al moviment dels vins naturals, totalment lliures, personals i amb resultats singulars.

Els vins amb segell Girona Excel·lent 2020 – 2021

Vall de Molinàs blanc 2018

El Celler Hugas de Batlle va començar el 2002 a Colera, amb l’idea clara de perpetuar l’entorn, sense perdre el fil de la història. Així va plantar les vinyes enfilades en terrasses de pedra seca, amb magnifiques vistes al Mediterrani, que dóna caràcter als seus vins. El Vall de Molinàs Blanc és un vi elaborat només amb Garnatxa Blanca veremada manualment, amb una criança de tres mesos en botes de roure francès.

Societat: Celler Hugas de Batlle, SA

www.cellerhugasdebatlle.com

Blanc de Gerisena 2019

El Celler de Gerisena ha elaborat aquest vi amb raïm veremat manualment procedent de vinyes de lledoner blanc de més de 50 anys. Abans de la fermentació del most ha fet una maceració pel·licular del raïm per extraure els aromes primaris de la fruita madura. Posteriorment, el most es macera sobre borres una setmana per extraure el potencial aromàtic. La vinificació de most flor es fa a temperatura controlada. La criança es fa en botes noves de roure francès durant 5 mesos amb les mares del vi.

Societat: Agrícola de Garriguella i Rabós SCCL

www.cellergerisena.com

Oriol Rosat 2019

Els rosats van ser durant el passat els vins més característics de l’Empordà. Ara Vinyes dels Aspres presenta aquest Oriol Rosat 2019, elaborat exclusivament amb garnatxa roja, una de les varietats més característiques de l’Empordà. De color roig brillant viu, entre el maduixot i l’ull de perdiu, és un rosat amb força cos. Aromàticament té herba fresca amb notes cítriques, a la boca hi apareixen notes de figues fresques i cireres d’arboç.

Societat: Joaquim Albertí, SA

www.vinyesdelsaspres.cat

Babalà, Vi negre eixerit

La cooperativa d’Espolla, fundada el 1931, elabora aquest vi amb un cupatge d’un 85% de lledoner negre i un 15% de lledoner roig. El Babalà és un vi negre de maceració mitjana fermentat en dipòsits de ciment i amb una criança de 4 mesos en contacte amb les mares i trossos de roure. Color vermell cirera, té una aroma de fruita fresca amb records anisats i, en boca, és llaminer i tànnic.

Societat: Celler Cooperatiu d’Espolla, SCCL

www.cellerespolla.cat

Camí de Cormes 2017

El Celler Roig Parals és un celler familiar amb 18 hectàrees de vinya que el 2004 es va incorporar a la Denominació d’Origen Empordà. Tot i això, la seva activitat al conreu de la vinya és documentada el 1850 a Mollet de Peralada, per la qual cosa tenen alguns ceps centenaris. Precisament, el Camí de Cormes és un vi negre elaborat amb raïms de carinyenes centenàries, que donen una gran personalitat.

Societat: Roig Parals, SL

www.roigparals.cat

Els vins generosos

Un document suplicatori dels monjos de Sant Andreu de Sureda —Rosselló– dirigit al rei franc Pipí el Breu (714-768), pare de l’Emperador Carlemany, demanava protecció per les vinyes dels costers marítims de l’Albera –que parteix l’Empordà, al sud, amb el Rosselló, al nord– davant la producció de les vinyes de la plana, i demanava expressament que fora d’ús reservat el nom de Garnatxa de l’Empordà. Per bé que no se sap quin a mena de vi era, a una banda i l’altra, els dolços són els vins més característics. De fet, el garnatxa, vi dolç natural elaborat amb lledoner, és el producte més singular i característic de tota la la denominació d’origen Empordà.

El garnatxa o granatxa és vi generós amb records de rancis ancestrals, ja que se’n fan criances oxidatives en velles botes de fusta, que concentren sabors i aromes i s’amaren de la memòria de les soleres antigues. La gent sol quedar encantada davant les desenes de garrafes irregulars alineades a sol i serena, envellint i oxidant garnatxes empordaneses. Situades a finestres, replans, escales, racons de patís, aquestes garrafes són d’una plasticitat fascinant.

Els vins generosos amb segell Girona Excel·lent 2018 – 2019

Torre de Capmany Garnatxa d’Empordà Gran Reserva

Tot i que els Pairó tenen una llarga història al costat del vi que documenten a partir del 1871, el Celler Pere Guardiola no neix fins a final dels anys 1980’s. Amb soleres de la garnatxa de la seva bota va començar a fer el Torre de Capmany exclusivament amb raïm de la varietat lledoner blanc. Es cria pel sistema tradicional empordanès de velles soleres familiars, un mínim de dos anys.

Societat: Pere Guardiola, SL

www.pereguardiola.com

Vi Dolç de Moscat L’Eròtic

El Celler Roig Parals fa aquest vi dolç natural amb raïm moscat de gra petit procedent de vinyes velles i sobremadurat a la planta. El moscatell és un dels vins dolços més clàssics de l’Empordà, generalment més dolços i florals. Roig Parals hi afegeix elegància i subtilesa.

Societat: Roig Parals, SL

www.roigparals.cat

Dolç de Gerisena 2019

La Cooperativa Agrícola de Garriguella i Rabós dedica 30 hectàrees de les seves millors vinyes velles, amb una mitjana de de 70 anys, als vins del seu Celler de Gerisena. Tot i que Garriguella és famosa per la garnatxa, el Celler Gerisena presenta un dolç de samsó (carinyena) negre de vinyes velles de muntanya de més de 50 anys, que ha criat 12 mesos en botes de roure i 12 mesos en àmfora de terrissa de terracota no cuita.

Societat: Agrícola de Garriguella i Rabós SCCL

www.cellergerisena.com

Bac de les Ginesteres

Color d’arrel de cirerer. Aromes de confitura de préssec de vinya, flor de taronger i d’ametller, mantega fresca, clova de coco, matafaluga i nous. Sabor a moniato al caliu i fruita seca. Tot això és al Bac de les Ginesteres, un dels vins més singulars de l’Empordà. Vinyes dels Aspres l’elabora amb raïm de garnatxa roja, que deixa pansir 59 dies, abans no el premsa com si fos fresc. Un cop fermentat durant mesos en dipòsits d’inox, el fan madurar 50 mesos a sol i serena en garrafes de vidre de 20 litres.

Societat: Joaquim Albertí, SA

www.vinyesdelsaspres.cat

El jurat del

tast de vins.

Josep Roca

Sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona

Anna Vicens

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers

Ignasi Martín

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Josep Lluís Vilarasau

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Àlex Peiró

Sommelier del restaurant Casamar, de Llafranc

Lluís Coll

Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona

Glòria Ensesa

Sommelier del Giroví, concurs de vins i caves de Catalunya

Audrey Doré

Sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona

Antonio Gata

Sommelier del restaurant Miramar, de Llançà

Natàlia Roig

Sommelier i professora del CETT (Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia) de Barcelona