Dels productes que figuren a la llista, quatre ho són de ple dret des de la primera edició: la poma royal gala, de la indicació geogrà fica protegida Poma de Girona; les varietats de fesols gra petit i setsetmanera, de la denominació d’origen protegida Fesols de Santa Pau; la galeta Organic Teules, de Trias Galetes-Biscuits SA, de Santa Coloma de Farners, i els Ametllats (galeta d’ametlla), de Galetes Camprodon SA, de Camprodon.
Els altres 70 productes de 46 empreses diferents van ser escollits al mes de juliol durant uns tasts a cegues, un per cada famÃlia de productes seleccionats: aigua, anxoves, arròs, begudes locals, cafè, conserves, embotits, foie-gras, galetes, là ctics, oli i vins i vins dolços. Per cada tast hi ha hagut un jurat de cinc membres, que s’han reunit en cinc escenaris diferents: Domus Sent Sovi, d’Hostalric; a l’IRTA, a Monells; al FOODLAB, a Riudellots de la Selva; a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, i a l’Aula Gastronòmica de l’Empordà , a Vall-llobrega.
L’enorme prestigi de la cuina de les comarques gironines és fruit de la conjunció de molts factors, però sobretot de la història, definida per un encreuament de cultures i intercanvis, i de la riquesa agrÃcola, ramadera, pesquera i forestal. Aquesta suma d’elements s’alimenten mútuament i evolucionen plegats. Vet aquà el segell de qualitat agroalimentà ria Girona Excel·lent, que pretén posar a sobre la taula tot aquest bé de Déu de matèries primeres procedents de l’agricultura, l’horticultura, la viticultura, el conreu de l’olivera, la ramaderia, la pesca i les transformacions agroalimentà ries artesanals i industrials de qualitat de les comarques gironines.
El 2014, sota el paraigua de la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç, Girona Excel·lent va néixer per reivindicar els nostres monuments gastronòmics. Fruit de la terra i del treball de la gent de les comarques gironines, els productes Girona Excel·lent s’entenen com una fita remarcable, tan destacable com les esglésies romà niques, els paisatges o els museus que fan atractiu el nostre territori.
Tots els productes Girona Excel·lent s’elaboren al cent per cent a les comarques gironines i han estat seleccionats mitjançant tasts a cegues per especialistes de cada à mbit. En les taules de tast, hi han participat grans cuiners, sommeliers, gastrònoms i persones amb criteri contrastat i reconegut arreu del paÃs.
Vivim en un territori en el qual el paisatge certifica una cuina variada, diversa i quasi autosuficient, d’ingredients quasi infinits. Tres dels nostres parcs naturals són arran de mar i la intervenció humana ha estat capital: el Parc Natural del Cap de Creus; el dels Aiguamolls de l’Empordà , i el del MontgrÃ, les Illes Medes i el Baix Ter, amb olivars, vinyes i arrossars. Dos són a muntanya: el de les Capçaleres del Ter i del Freser i el de la Zona Volcà nica de la Garrotxa, amb pastures i fesols. I en queda un de muntanyenc molt a prop del mar: el Parc Natural de l’Albera, amb fagedes, vaques fagines i suredes.
Són paisatges humanitzats, amb dòlmens, menhirs, masos, esglésies i ermites romà niques, monestirs, prats deliciosos, quilòmetres de paret seca, olivets i vinyes. Hi va haver un temps que les parets seques aguantaven la terra de milers d’hectà rees de ceps, plantats per obtenir vi, amb què acompanyaven celebracions i festejos.
L’agricultura primitiva ha deixat petjada a l’entorn. Els conreus permanents d’olivera, vinya o pomera són l’expressió del gust de l’home. Els olivars mil·lenaris han modelat paisatges espectaculars, harmònics i seductors, que combinen d’una manera simfònica amb les pomeres, la vinya, els camps d’arròs i d’altres cereals i l’horta. Aquests horts, al seu torn, són la versió més aristocrà tica del paisatge. A l’horta comença la cuina gironina, la ceba del sofregit cuinat durant hores, pacientment, per ennegrir i confitar. L’hort és el sofregit del paisatge.