Los catadores, la figura capital del proyecto.

Los catadores son las personas encargadas de evaluar, mediante las catas a ciegas, los productos elegidos para lucir el sello Girona Excel·lent. El conocimiento y la experiencia de estas personas determinan la calidad y el nivel de los productos.

Se convocó a un total de cuarenta y tres catadores, en representación de un abanico amplio y variado de profesionales, para participar en las siete jornadas de catas de la quinta edición de Girona Excel·lent, que tuvieron lugar entre el 22 de mayo y el 19 de junio del 2023.

A cada una de las catas se invitó a seis especialistas de prestigio relacionados con los productos a evaluar, procedentes de varios ámbitos profesionales, como por ejemplo la ciencia, la ingeniería, la investigación, el periodismo gastronómico, la docencia, la restauración, el mundo del vino, la cocina o el comercio de alimentos selectos.

Las catas se hicieron a ciegas, y los catadores valoraron parámetros gastronómicos; es decir, las calidades organolépticas: aspecto, aroma, sabor y armonía. En el caso de los productos singulares, las puntuaciones fueron numéricas y se sometieron a deliberaciones.

Los catadores disponían en todas las mesas de manzanas de la IGP Poma de Girona, puesto que esta fruta es ideal entre cata y cata, porque limpia, refresca y regenera el paladar sin dejar residuos aromáticos.

El jurado de la cata de aguas.

Anna Hereu

Sommelier, especialista en aigües

Anna Vicens

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i cap de sommeliers de les botigues Wine Palace

Enric Pardo

Mestre cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Joan Guti

Jutge del Programa de Certificació de Jutge de Cervesa (BJCP)

Judit Càrtex

Jutgessa del BJCP, cervesera, directora comercial a Cervesa del Montseny i vicepresidenta del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN)

Mariona Vilanova

Bàrman professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s Cocktail Bar i formadora a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB)

El jurado de la cata de arroces.

Jordi Ribas

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vicepresidenta de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Anàlisi Sensorial (AEPAS)

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Paula Molés

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

El jurado de la cata de bebidas locales.

Dani Martínez

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Xavi Baig

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Astrid Van Ginkel

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Carme Picas

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Fermí Pratsevalls

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

Anna Hereu

Sommelier, especialista en aigües

Anna Vicens

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i cap de sommeliers de les botigues Wine Palace

Enric Pardo

Mestre cerveser del Club Cerveser Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Joan Guti

Jutge del Programa de Certificació de Jutge de Cervesa (BJCP)

Judit Càrtex

Jutgessa del BJCP, cervesera, directora comercial a Cervesa del Montseny i vicepresidenta del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN)

Mariona Vilanova

Bàrman professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s Cocktail Bar i formadora a l’ESHOB

El jurado de la cata de cafés e infusiones.

Dani Martínez

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Xavi Baig

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Astrid Van Ginkel

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Carme Picas

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Fermí Pratsevalls

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

El jurado de la cata de conservas.

Lluís Fernández

Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors, de Llançà

Roser Bronsoms

Cuinera i propietària del restaurant Can Jeroni, de Figueres

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Martina Puigverd

Cuinera del restaurant Les Cols, d’Olot

Judith Càlix

Directora de la revista Cuina

Àlex Carrera

Xef del restaurant Aliança, d’Anglès

El jurado de la cata de embutidos.

Cinto Arnau

Llicenciat en química, doctor en veterinària i especialista en productes carnis

Carles Boada

Biòleg i expert en xarcuteria i indústria càrnia

Josep Dolcet

Llicenciat en veterinària. Director de l’Escola de la Carn, de Barcelona

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Sílvia Aliu

Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines

Yolanda Presseguer

Mestra artesana xarcutera i carnissera, de la Garriga

El jurado de la cata de frutos secos.

Jordi Ribas

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Paula Molés

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

El jurado de la cata de foie gras.

Cinto Arnau

Llicenciat en química, doctor en veterinària i especialista en productes carnis

Carles Boada

Biòleg i expert en xarcuteria i indústria càrnia

Josep Dolcet

Llicenciat en veterinària. Director de l’Escola de la Carn, de Barcelona

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Sílvia Aliu

Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines

Yolanda Presseguer

Mestra artesana xarcutera i carnissera, de la Garriga

El jurado de la cata de galletas.

Jordi Ribas

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Paula Molés

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

El jurado de la cata de helados.

Laia Pont

Membre de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), enginyera tècnica i escriptora

Eva Vila

Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Joan Morillo

Propietari i cap de sala del restaurant Divinum

Marta Garrón

Tècnica d’innovació i especialista en productes lactis i formatges a l’IRTA

Natàlia Nicolau

Enginyera agrònoma

El jurado de la cata de lácteos.

Laia Pont

Membre de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), enginyera tècnica i escriptora

Eva Vila

Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Joan Morillo

Propietari i cap de sala del restaurant Divinum

Marta Garrón

Tècnica d’innovació i especialista en productes lactis i formatges a l’IRTA

Natàlia Nicolau

Enginyera agrònoma

El jurado de la cata de aceites.

Jordi Ribas

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Paula Molés

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

El jurado de la cata de mieles.

Dani Martínez

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Xavi Baig

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Astrid Van Ginkel

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Carme Picas

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Fermí Pratsevalls

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

El jurado de la cata de vinos y vinos generosos.

Audrey Doré

Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona

Marta Cortizas

Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona

Ferran Vila

Sommelier i campió d’Espanya de sommeliers 2022

Rafel Sabadí

Diplomat en turisme per la UdG i sommelier professional per l’ESHOB. Propietari del bar de vins Uain, de l’Escala

Clara Puigverd

Sommelier del restaurant Les Cols, d’Olot

Clara Antúnez

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Toni Gata

Sommelier del restaurant Miramar, de Llançà

Laura Tejero

Sommelier, copropietària i directora del restaurant Divinum, de Girona

Montse Serra

Editora i periodista cultural i vinícola

Ruth Troyano

Sommelier i periodista vinícola

Les imatges dels tastos