El tastador, la figura cabdal del projecte.

Els tastadors són les persones encarregades d’avaluar, mitjançant els tasts a cegues, els productes escollits per lluir el segell Girona Excel·lent. El coneixement i l’experiència d’aquestes persones determinen la qualitat i el nivell dels productes.

Es va convocar un total de quaranta-tres tastadors, en representació d’un ventall ampli i variat de professionals, per participar en les set jornades de tasts de la cinquena edició de Girona Excel·lent, que van tenir lloc entre el 22 de maig i el 19 de juny del 2023.

A cada un dels tasts s’hi van convidar sis especialistes de prestigi relacionats amb els productes a avaluar, procedents d’àmbits professionals diversos, com ara la ciència, l’enginyeria, la recerca, el periodisme gastronòmic, la docència, la restauració, el món del vi, la cuina o el comerç de requisits.

Els tasts es van fer a cegues, i els tastadors van valorar paràmetres gastronòmics; és a dir, les qualitats organolèptiques: aspecte, aroma, sabor i harmonia. En el cas dels productes singulars, les puntuacions van ser numèriques i es van sotmetre a deliberacions.

Els tastadors disposaven a totes les taules de pomes de la IGP Poma de Girona, ja que aquesta fruita és ideal entre tast i tast, perquè neteja, refresca i regenera el paladar sense deixar residus aromàtics.

El jurat del tast d’aigües.

Anna Hereu

Sommelier, especialista en aigües

Anna Vicenç

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i cap de sommeliers de les botigues Wine Palace

Enric Pardo

Mestre cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Joan Guti

Jutge del Programa de Certificació de Jutge de Cervesa (BJCP)

Judit Càrtex

Jutgessa del BJCP, cervesera, directora comercial a Cervesa del Montseny i vicepresidenta del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN)

Mariona Vilanova

Bàrman professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s Cocktail Bar i formadora a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB)

El jurat del tast d’arròs.

Jordi Ribas

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vicepresidenta de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Anàlisi Sensorial (AEPAS)

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Paula Molés

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

El jurat del tast de begudes locals.

Dani Martínez

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Xavi Baig

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Astrid Van Ginkel

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Carme Picas

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Fermí Pratsevalls

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

Anna Hereu

Sommelier, especialista en aigües

Anna Vicenç

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i cap de sommeliers de les botigues Wine Palace

Enric Pardo

Mestre cerveser del Club Cerveser Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Joan Guti

Jutge del Programa de Certificació de Jutge de Cervesa (BJCP)

Judit Càrtex

Jutgessa del BJCP, cervesera, directora comercial a Cervesa del Montseny i vicepresidenta del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN)

Mariona Vilanova

Bàrman professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s Cocktail Bar i formadora a l’ESHOB

El jurat del tast de cafès i herbes remeieres

Dani Martínez

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Xavi Baig

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Astrid Van Ginkel

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Carme Picas

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Fermí Pratsevalls

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

El jurat del tast de conserves i semiconserves.

Lluís Fernández

Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors, de Llançà

Roser Bronsoms

Cuinera i propietària del restaurant Can Jeroni, de Figueres

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Martina Puigverd

Cuinera del restaurant Les Cols, d’Olot

Judith Càlix

Directora de la revista Cuina

Àlex Carrera

Xef del restaurant Aliança, d’Anglès

El jurat del tast d’embotits.

Cinto Arnau

Llicenciat en química, doctor en veterinària i especialista en productes carnis

Carles Boada

Biòleg i expert en xarcuteria i indústria càrnia

Josep Dolcet

Llicenciat en veterinària. Director de l’Escola de la Carn, de Barcelona

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Sílvia Aliu

Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines

Yolanda Presseguer

Mestra artesana xarcutera i carnissera, de la Garriga

El jurat del tast de fruita seca.

Jordi Ribas

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Paula Molés

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

El jurat del tast de foie-gras.

Cinto Arnau

Llicenciat en química, doctor en veterinària i especialista en productes carnis

Carles Boada

Biòleg i expert en xarcuteria i indústria càrnia

Josep Dolcet

Llicenciat en veterinària. Director de l’Escola de la Carn, de Barcelona

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Sílvia Aliu

Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines

Yolanda Presseguer

Mestra artesana xarcutera i carnissera, de la Garriga

El jurat del tast de galetes.

Jordi Ribas

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Paula Molés

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

El jurat del tast de gelats.

Laia Pont

Membre de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), enginyera tècnica i escriptora

Eva Vila

Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Joan Morillo

Propietari i cap de sala del restaurant Divinum

Marta Garrón

Tècnica d’innovació i especialista en productes lactis i formatges a l’IRTA

Natàlia Nicolau

Enginyera agrònoma

El jurat del tast de productes lactis.

Laia Pont

Membre de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), enginyera tècnica i escriptora

Eva Vila

Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Joan Morillo

Propietari i cap de sala del restaurant Divinum

Marta Garrón

Tècnica d’innovació i especialista en productes lactis i formatges a l’IRTA

Natàlia Nicolau

Enginyera agrònoma

El jurat del tast d’olis i vinagres.

Jordi Ribas

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Anna Claret

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Belen Parra

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Paula Molés

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

El jurat del tast de mels.

Dani Martínez

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Xavi Baig

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Astrid Van Ginkel

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Carme Picas

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Fermí Pratsevalls

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

El jurat del tast de vins i vins generosos.

Audrey Doré

Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona

Marta Cortizas

Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona

Ferran Vila

Sommelier i campió d’Espanya de sommeliers 2022

Rafel Sabadí

Diplomat en turisme per la UdG i sommelier professional per l’ESHOB. Propietari del bar de vins Uain, de l’Escala

Clara Puigverd

Sommelier del restaurant Les Cols, d’Olot

Clara Antúnez

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Toni Gata

Sommelier del restaurant Miramar, de Llançà

Laura Tejero

Sommelier, copropietària i directora del restaurant Divinum, de Girona

Montse Serra

Editora i periodista cultural i vinícola

Ruth Troyano

Sommelier i periodista vinícola

Les imatges dels tastos