Un total de 41 tastadors, en representació d’un ventall ampli i variat de persones relacionades amb el món agropecuari, la gastronomia i la restauració van ser convocades per participar en set jornades de tasts de la quarta edició de Girona Excel·lent, que van tenir lloc entre el 2 i el 29 de març.
En cada un dels tasts es van convidar sis especialistes de prestigi relacionats amb cada àmbit, amb representants de la ciència, l’enginyeria, la recerca, el periodisme gastronòmic, la docència, la restauració, el món del vi, la cuina o del comerç de requisits.
Els tasts es van fer a cegues, i es van valorar paràmetres gastronòmics; és a dir, les qualitats organolèptiques: aspecte, aroma, sabor i harmonia. En el cas dels productes singulars, es van fer puntuacions numèriques i va haver-hi deliberacions.
A totes les taules, al costat dels tastadors, hi van haver dues peces de Poma de Girona, una de Granny Smith i una de Royal Gala. Aquestes dues pomes, junt amb la Golden i la Red Delicious, són les varietats emparades per la IGP Poma de Girona.
Per què la Granny Smith i la Royal Gala?
Perquè per sobre de qualsevol producte neutral, la poma és ideal per a tasts llargs, perquè neteja, refresca i regenera el paladar sense deixar residus aromàtics. Suma els poders de l’aigua i del pa. Probablement, la més regeneradora seria la Granny Smith, una poma crocant, àcida i aquosa. La Royal Gala, amb la seva polpa blanquinosa, consistent i crocant, és sucosa, més aromàtica i de sabor dolç.
Mestre Cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador
Especialista i Propietari d’El Birrot
Dir. Comercial Cervesa Montseny i Vice-Presidenta GECAN
Bartender professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s
Doctor en Química, d’Esperit Roca d’El Celler de Can Roca
Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants
Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals
Tècnic de l’IRTA
Ars Natura El Celler de Can Roca
Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS
Cap d’I+D del Celler de Can Roca
Cap de Cuina de Les Cols
Mestre Cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador
Especialista i Propietari d’El Birrot
Dir. Comercial Cervesa Montseny i Vice-Presidenta GECAN
Bartender professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s
Doctor en Química, d’Esperit Roca d’El Celler de Can Roca
Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants
Llicenciada en farmàcia i màsters en biològia, consultora a Fitomon
Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants
Barista propietària del Nabila Cafè, d’Olot
Cambrera, barista i cap de sala del Celler de Can Roca des del 2016
Cambrer i barista del Celler de Can Roca i cap de Sala del restaurant Normal
Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques i producte natural
Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors de Llançà
Cuinera i propietària del restaurant Merylou, de l’Escala
Cuinera i xef d’el Ginjoler i professora de l’EHT Girona
Xef de la Cuina de la Pietat, a l’Hotel Travé, de Figueres. Havia regentat el Cap i Pota
Cuiner i soci del restaurant L’Aliança d’Anglès
Cuiner i propietari dels restaurants Tinars i Bell-Lloc
Llicenciat en química, doctor en Veterinària i especialista en productes carnis
Periodista. Especialitzada en cuina i alimentació. TV3
Llicenciat en Veterinària. Director de l’Escola de la Carn Barcelona
Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS
Propietari de de la botiga especialitzada La Noucentista, de Girona
Mestre Artesana Xarcutera i Carnicera, de La Garriga
Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals
Tècnic de l’IRTA
Ars Natura El Celler de Can Roca
Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS
Cap d’I+D del Celler de Can Roca
Cap de Cuina de Les Cols
Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals
Tècnic de l’IRTA
Ars Natura El Celler de Can Roca
Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS
Cap d’I+D del Celler de Can Roca
Cap de Cuina de Les Cols
Organitzador de la Fira del Formatge de Lladó
Periodista i comunicadora, especialitzada en gastronomia i cofundadora de la plataforma gastronomistas.com
Propietària de la botiga especialitzada El Petit Paradís, sommelier per l’Escola d’Hostaleria de Girona i la UdG, i experta en formatges per l’IRTA
Tècnica d’innovació especialista en làctics i formatges per l’IRTA
Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca
Propietari i cap de sala del restaurant Divinum
Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals
Tècnic de l’IRTA
Ars Natura El Celler de Can Roca
Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS
Cap d’I+D del Celler de Can Roca
Cap de Cuina de Les Cols
Llicenciada en farmàcia i màsters en biològia, consultora a Fitomon
Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants
Barista propietària del Nabila Cafè, d’Olot
Cambrera, barista i cap de sala del Celler de Can Roca des del 2016
Cambrer i barista del Celler de Can Roca i cap de Sala del restaurant Normal
Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques i producte natural
Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors de Llançà
Cuinera i propietària del restaurant Merylou, de l’Escala
Cuinera i xef d’el Ginjoler i professora de l’EHT Girona
Xef de la Cuina de la Pietat, a l’Hotel Travé, de Figueres. Havia regentat el Cap i Pota
Cuiner i soci del restaurant L’Aliança d’Anglès
Cuiner i propietari dels restaurants Tinars i Bell-Lloc
Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i Cap de Sommeliers de les Botigues Wine Palace
Cambrer de vins i propietari del Celler de Can Roca, de Girona
Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona
Diplomat en Turisme per la UdG i Sommelier professional per la ESHOB. És propietari del Bar de Vins Uain, de l’Escala
Sommelier, Vicepresidenta Associació Catalana de Sommeliers Girona i Coordinadora CETT-UB
Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants
Sommelier Castell Peralada Restaurant, amb una llarga trajectòria a elbulli i Mas Pau
Somelier, Copropietària i Directora del Restauant Bo.TiC, de Corçà