El tastador, la figura cabdal del projecte.

Els tastadors són les persones encarregades d’avaluar, mitjançant els tasts a cegues, els productes escollits per lluir el segell Girona Excel·lent. El coneixement i l’experiència d’aquestes persones determinen la qualitat i el nivell dels productes.

Un total de 41 tastadors, en representació d’un ventall ampli i variat de persones relacionades amb el món agropecuari, la gastronomia i la restauració van ser convocades per participar en set jornades de tasts de la quarta edició de Girona Excel·lent, que van tenir lloc entre el 2 i el 29 de març.

En cada un dels tasts es van convidar sis especialistes de prestigi relacionats amb cada àmbit, amb representants de la ciència, l’enginyeria, la recerca, el periodisme gastronòmic, la docència, la restauració, el món del vi, la cuina o del comerç de requisits.

Els tasts es van fer a cegues, i es van valorar paràmetres gastronòmics; és a dir, les qualitats organolèptiques: aspecte, aroma, sabor i harmonia. En el cas dels productes singulars, es van fer puntuacions numèriques i va haver-hi deliberacions.

A totes les taules, al costat dels tastadors, hi van haver dues peces de Poma de Girona, una de Granny Smith i una de Royal Gala. Aquestes dues pomes, junt amb la Golden i la Red Delicious, són les varietats emparades per la IGP Poma de Girona.

Per què la Granny Smith i la Royal Gala?

Perquè per sobre de qualsevol producte neutral, la poma és ideal per a tasts llargs, perquè neteja, refresca i regenera el paladar sense deixar residus aromàtics. Suma els poders de l’aigua i del pa. Probablement, la més regeneradora seria la Granny Smith, una poma crocant, àcida i aquosa. La Royal Gala, amb la seva polpa blanquinosa, consistent i crocant, és sucosa, més aromàtica i de sabor dolç.

El jurat del tast d’aigües.

Enric Pardo

Mestre Cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Isaac Batllori Pagès

Especialista i Propietari d’El Birrot

Judit Càrtex Brewer

Dir. Comercial Cervesa Montseny i Vice-Presidenta GECAN

Mariona Vilanova

Bartender professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s

Bernat Guixé

Doctor en Química, d’Esperit Roca d’El Celler de Can Roca

Clara Antúnez

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

El jurat del tast d’arròs.

Joan Carles Sànchez

Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Dani Martínez Felguera

Ars Natura El Celler de Can Roca

Anna Claret

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Yun Ju Choi

Cap d’I+D del Celler de Can Roca

Martina Puigvert Puigdevall

Cap de Cuina de Les Cols

El jurat del tast de begudes locals.

Enric Pardo

Mestre Cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Isaac Batllori Pagès

Especialista i Propietari d’El Birrot

Judit Càrtex Brewer

Dir. Comercial Cervesa Montseny i Vice-Presidenta GECAN

Mariona Vilanova

Bartender professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s

Bernat Guixé

Doctor en Química, d’Esperit Roca d’El Celler de Can Roca

Clara Antúnez

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

El jurat del tast de cafès i infusions

Astrid Van Ginkel

Llicenciada en farmàcia i màsters en biològia, consultora a Fitomon

Clara Antúnez

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Nabila El Gamouchi

Barista propietària del Nabila Cafè, d’Olot

Marianna Suárez d’Alessandro

Cambrera, barista i cap de sala del Celler de Can Roca des del 2016

Quimet Cufré

Cambrer i barista del Celler de Can Roca i cap de Sala del restaurant Normal

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques i producte natural

El jurat del tast de conserves.

Lluís Fernández

Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors de Llançà

Merylou Jacas

Cuinera i propietària del restaurant Merylou, de l’Escala

Carme Picas

Cuinera i xef d’el Ginjoler i professora de l’EHT Girona

Pietat Valenzuela

Xef de la Cuina de la Pietat, a l’Hotel Travé, de Figueres. Havia regentat el Cap i Pota

Alex Carrera Alonso

Cuiner i soci del restaurant L’Aliança d’Anglès

Marc Gascons

Cuiner i propietari dels restaurants Tinars i Bell-Lloc

El jurat del tast d’embotits.

Cinto Arnau

Llicenciat en química, doctor en Veterinària i especialista en productes carnis

Tana Collados

Periodista. Especialitzada en cuina i alimentació. TV3

Josep Dolcet

Llicenciat en Veterinària. Director de l’Escola de la Carn Barcelona

Anna Claret

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Xavi Baig

Propietari de de la botiga especialitzada La Noucentista, de Girona

Yolanda Presseguer

Mestre Artesana Xarcutera i Carnicera, de La Garriga

El jurat del tast de fruits secs.

Joan Carles Sànchez

Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Dani Martínez Felguera

Ars Natura El Celler de Can Roca

Anna Claret

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Yun Ju Choi

Cap d’I+D del Celler de Can Roca

Martina Puigvert Puigdevall

Cap de Cuina de Les Cols

El jurat del tast de foie-gras.

Joan Carles Sànchez

Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Dani Martínez Felguera

Ars Natura El Celler de Can Roca

Anna Claret

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Yun Ju Choi

Cap d’I+D del Celler de Can Roca

Martina Puigvert Puigdevall

Cap de Cuina de Les Cols

El jurat del tast de làctics.

Jan Millastre

Organitzador de la Fira del Formatge de Lladó

Carme Gasull

Periodista i comunicadora, especialitzada en gastronomia i cofundadora de la plataforma gastronomistas.com

Tati Quera

Propietària de la botiga especialitzada El Petit Paradís, sommelier per l’Escola d’Hostaleria de Girona i la UdG, i experta en formatges per l’IRTA

Marta Garrón

Tècnica d’innovació especialista en làctics i formatges per l’IRTA

Eva Vila Betriu

Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca

Joan Morillo

Propietari i cap de sala del restaurant Divinum

El jurat del tast d’olis.

Joan Carles Sànchez

Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals

Lluís Guerrero

Tècnic de l’IRTA

Dani Martínez Felguera

Ars Natura El Celler de Can Roca

Anna Claret

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Yun Ju Choi

Cap d’I+D del Celler de Can Roca

Martina Puigvert Puigdevall

Cap de Cuina de Les Cols

El jurat del tast de mels.

Astrid Van Ginkel

Llicenciada en farmàcia i màsters en biològia, consultora a Fitomon

Clara Antúnez

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Nabila El Gamouchi

Barista propietària del Nabila Cafè, d’Olot

Marianna Suárez d’Alessandro

Cambrera, barista i cap de sala del Celler de Can Roca des del 2016

Quimet Cufré

Cambrer i barista del Celler de Can Roca i cap de Sala del restaurant Normal

Iolanda Bustos

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques i producte natural

El jurat del tast de peix.

Lluís Fernández

Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors de Llançà

Merylou Jacas

Cuinera i propietària del restaurant Merylou, de l’Escala

Carme Picas

Cuinera i xef d’el Ginjoler i professora de l’EHT Girona

Pietat Valenzuela

Xef de la Cuina de la Pietat, a l’Hotel Travé, de Figueres. Havia regentat el Cap i Pota

Alex Carrera Alonso

Cuiner i soci del restaurant L’Aliança d’Anglès

Marc Gascons

Cuiner i propietari dels restaurants Tinars i Bell-Lloc

El jurat del tast de vins.

Anna Vicenç

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i Cap de Sommeliers de les Botigues Wine Palace

Pitu Roca

Cambrer de vins i propietari del Celler de Can Roca, de Girona

Audrey Doré

Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona

Rafel Sabadí

Diplomat en Turisme per la UdG i Sommelier professional per la ESHOB. És propietari del Bar de Vins Uain, de l’Escala

Natàlia Roig

Sommelier, Vicepresidenta Associació Catalana de Sommeliers Girona i Coordinadora CETT-UB

Clara Antúnez

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Toni Gerez

Sommelier Castell Peralada Restaurant, amb una llarga trajectòria a elbulli i Mas Pau

Cristina Torrent i Cos

Somelier, Copropietària i Directora del Restauant Bo.TiC, de Corçà

Les imatges dels tastos