Au total, quarante-trois goûteurs représentant une grande diversité de professionnels ont été conviés à participer aux sept journées de dégustations de la cinquième édition de Girona Excel·lent, qui ont eu lieu entre le 22 mai et le 19 juin 2023.
Pour chacune des dégustations, six spécialistes prestigieux en la matière ont été invités, tous dignes représentants des milieux professionnels comme la science, l’ingénierie, la recherche, le journalisme gastronomique, l’enseignement, la restauration, le monde du vin, la cuisine et la commercialisation de produits gourmets.
Les dégustations se sont faites à l’aveugle, évaluées en fonction de critères gastronomiques, c’est-à-dire en fonction des qualités organoleptiques des produits : aspect, arôme, goût et harmonie. Dans le cas de produits singuliers, des scores ont été donnés et ont fait l’objet de délibérations.
Les goûteurs ont disposé sur les tables de pommes de l’IGP Poma de Girona, car ce fruit est idéal entre chaque dégustation pour nettoyer, rafraîchir et régénérer le palais sans laisser de traces aromatiques.
Sommelier, especialista en aigües
Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i cap de sommeliers de les botigues Wine Palace
Mestre cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador
Jutge del Programa de Certificació de Jutge de Cervesa (BJCP)
Jutgessa del BJCP, cervesera, directora comercial a Cervesa del Montseny i vicepresidenta del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN)
Bàrman professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s Cocktail Bar i formadora a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB)
Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals
Tècnic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vicepresidenta de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Anàlisi Sensorial (AEPAS)
Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas
Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio
Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca
Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona
Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural
Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon
Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona
Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies
Sommelier, especialista en aigües
Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i cap de sommeliers de les botigues Wine Palace
Mestre cerveser del Club Cerveser Can Navarra. President de l’Associació El Tirador
Jutge del Programa de Certificació de Jutge de Cervesa (BJCP)
Jutgessa del BJCP, cervesera, directora comercial a Cervesa del Montseny i vicepresidenta del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN)
Bàrman professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s Cocktail Bar i formadora a l’ESHOB
Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca
Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona
Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural
Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon
Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona
Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies
Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors, de Llançà
Cuinera i propietària del restaurant Can Jeroni, de Figueres
Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural
Cuinera del restaurant Les Cols, d’Olot
Directora de la revista Cuina
Xef del restaurant Aliança, d’Anglès
Llicenciat en química, doctor en veterinària i especialista en productes carnis
Biòleg i expert en xarcuteria i indústria càrnia
Llicenciat en veterinària. Director de l’Escola de la Carn, de Barcelona
Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS
Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines
Mestra artesana xarcutera i carnissera, de la Garriga
Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals
Tècnic de l’IRTA
Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS
Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas
Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio
Llicenciat en química, doctor en veterinària i especialista en productes carnis
Biòleg i expert en xarcuteria i indústria càrnia
Llicenciat en veterinària. Director de l’Escola de la Carn, de Barcelona
Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS
Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines
Mestra artesana xarcutera i carnissera, de la Garriga
Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals
Tècnic de l’IRTA
Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS
Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas
Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio
Membre de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), enginyera tècnica i escriptora
Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca
Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas
Propietari i cap de sala del restaurant Divinum
Tècnica d’innovació i especialista en productes lactis i formatges a l’IRTA
Enginyera agrònoma
Membre de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), enginyera tècnica i escriptora
Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca
Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas
Propietari i cap de sala del restaurant Divinum
Tècnica d’innovació i especialista en productes lactis i formatges a l’IRTA
Enginyera agrònoma
Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals
Tècnic de l’IRTA
Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS
Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas
Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio
Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca
Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona
Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural
Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon
Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona
Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies
Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona
Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona
Sommelier i campió d’Espanya de sommeliers 2022
Diplomat en turisme per la UdG i sommelier professional per l’ESHOB. Propietari del bar de vins Uain, de l’Escala
Sommelier del restaurant Les Cols, d’Olot
Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants
Sommelier del restaurant Miramar, de Llançà
Sommelier, copropietària i directora del restaurant Divinum, de Girona
Editora i periodista cultural i vinícola
Sommelier i periodista vinícola