Un total de 41 tastadors, en representació d’un ventall ampli i variat de persones relacionades amb el món agropecuari, la gastronomia i la restauració van ser convocades per participar en set jornades de tasts de la quarta edició de Girona Excel·lent, que van tenir lloc entre el 2 i el 29 de març.
En cada un dels tasts es van convidar sis especialistes de prestigi relacionats amb cada àmbit, amb representants de la ciència, l’enginyeria, la recerca, el periodisme gastronòmic, la docència, la restauració, el món del vi, la cuina o del comerç de requisits.
Els tasts es van fer a cegues, i es van valorar paràmetres gastronòmics; és a dir, les qualitats organolèptiques: aspecte, aroma, sabor i harmonia. En el cas dels productes singulars, es van fer puntuacions numèriques i va haver-hi deliberacions.
A totes les taules, al costat dels tastadors, hi van haver dues peces de Poma de Girona, una de Granny Smith i una de Royal Gala. Aquestes dues pomes, junt amb la Golden i la Red Delicious, són les varietats emparades per la IGP Poma de Girona.
Per què la Granny Smith i la Royal Gala?
Perquè per sobre de qualsevol producte neutral, la poma és ideal per a tasts llargs, perquè neteja, refresca i regenera el paladar sense deixar residus aromàtics. Suma els poders de l’aigua i del pa. Probablement, la més regeneradora seria la Granny Smith, una poma crocant, àcida i aquosa. La Royal Gala, amb la seva polpa blanquinosa, consistent i crocant, és sucosa, més aromàtica i de sabor dolç.

Mestre Cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Especialista i Propietari d’El Birrot

Dir. Comercial Cervesa Montseny i Vice-Presidenta GECAN

Bartender professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s

Doctor en Química, d’Esperit Roca d’El Celler de Can Roca

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals

Tècnic de l’IRTA

Ars Natura El Celler de Can Roca

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Cap d’I+D del Celler de Can Roca

Cap de Cuina de Les Cols

Mestre Cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Especialista i Propietari d’El Birrot

Dir. Comercial Cervesa Montseny i Vice-Presidenta GECAN

Bartender professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s

Doctor en Química, d’Esperit Roca d’El Celler de Can Roca

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Llicenciada en farmàcia i màsters en biològia, consultora a Fitomon

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Barista propietària del Nabila Cafè, d’Olot

Cambrera, barista i cap de sala del Celler de Can Roca des del 2016

Cambrer i barista del Celler de Can Roca i cap de Sala del restaurant Normal

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques i producte natural

Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors de Llançà

Cuinera i propietària del restaurant Merylou, de l’Escala

Cuinera i xef d’el Ginjoler i professora de l’EHT Girona

Xef de la Cuina de la Pietat, a l’Hotel Travé, de Figueres. Havia regentat el Cap i Pota

Cuiner i soci del restaurant L’Aliança d’Anglès

Cuiner i propietari dels restaurants Tinars i Bell-Lloc

Llicenciat en química, doctor en Veterinària i especialista en productes carnis

Periodista. Especialitzada en cuina i alimentació. TV3

Llicenciat en Veterinària. Director de l’Escola de la Carn Barcelona

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Propietari de de la botiga especialitzada La Noucentista, de Girona

Mestre Artesana Xarcutera i Carnicera, de La Garriga

Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals

Tècnic de l’IRTA

Ars Natura El Celler de Can Roca

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Cap d’I+D del Celler de Can Roca

Cap de Cuina de Les Cols

Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals

Tècnic de l’IRTA

Ars Natura El Celler de Can Roca

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Cap d’I+D del Celler de Can Roca

Cap de Cuina de Les Cols

Organitzador de la Fira del Formatge de Lladó

Periodista i comunicadora, especialitzada en gastronomia i cofundadora de la plataforma gastronomistas.com

Propietària de la botiga especialitzada El Petit Paradís, sommelier per l’Escola d’Hostaleria de Girona i la UdG, i experta en formatges per l’IRTA

Tècnica d’innovació especialista en làctics i formatges per l’IRTA

Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca

Propietari i cap de sala del restaurant Divinum

Xef propietari d’Es Portal de Mar, de Pals

Tècnic de l’IRTA

Ars Natura El Celler de Can Roca

Doctora en Tecnologia Alimentaria, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vice-presidenta d’AEPAS

Cap d’I+D del Celler de Can Roca

Cap de Cuina de Les Cols

Llicenciada en farmàcia i màsters en biològia, consultora a Fitomon

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Barista propietària del Nabila Cafè, d’Olot

Cambrera, barista i cap de sala del Celler de Can Roca des del 2016

Cambrer i barista del Celler de Can Roca i cap de Sala del restaurant Normal

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques i producte natural

Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors de Llançà

Cuinera i propietària del restaurant Merylou, de l’Escala

Cuinera i xef d’el Ginjoler i professora de l’EHT Girona

Xef de la Cuina de la Pietat, a l’Hotel Travé, de Figueres. Havia regentat el Cap i Pota

Cuiner i soci del restaurant L’Aliança d’Anglès

Cuiner i propietari dels restaurants Tinars i Bell-Lloc

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i Cap de Sommeliers de les Botigues Wine Palace

Cambrer de vins i propietari del Celler de Can Roca, de Girona

Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona

Diplomat en Turisme per la UdG i Sommelier professional per la ESHOB. És propietari del Bar de Vins Uain, de l’Escala

Sommelier, Vicepresidenta Associació Catalana de Sommeliers Girona i Coordinadora CETT-UB

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Sommelier Castell Peralada Restaurant, amb una llarga trajectòria a elbulli i Mas Pau

Somelier, Copropietària i Directora del Restauant Bo.TiC, de Corçà