Es va convocar un total de quaranta-tres tastadors, en representació d’un ventall ampli i variat de professionals, per participar en les set jornades de tasts de la cinquena edició de Girona Excel·lent, que van tenir lloc entre el 22 de maig i el 19 de juny del 2023.
A cada un dels tasts s’hi van convidar sis especialistes de prestigi relacionats amb els productes a avaluar, procedents d’àmbits professionals diversos, com ara la ciència, l’enginyeria, la recerca, el periodisme gastronòmic, la docència, la restauració, el món del vi, la cuina o el comerç de requisits.
Els tasts es van fer a cegues, i els tastadors van valorar paràmetres gastronòmics; és a dir, les qualitats organolèptiques: aspecte, aroma, sabor i harmonia. En el cas dels productes singulars, les puntuacions van ser numèriques i es van sotmetre a deliberacions.
Els tastadors disposaven a totes les taules de pomes de la IGP Poma de Girona, ja que aquesta fruita és ideal entre tast i tast, perquè neteja, refresca i regenera el paladar sense deixar residus aromàtics.

Sommelier, especialista en aigües

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i cap de sommeliers de les botigues Wine Palace

Mestre cerveser de la cooperativa Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Jutge del Programa de Certificació de Jutge de Cervesa (BJCP)

Jutgessa del BJCP, cervesera, directora comercial a Cervesa del Montseny i vicepresidenta del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN)

Bàrman professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s Cocktail Bar i formadora a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB)

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Tècnic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial de l’IRTA i vicepresidenta de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Anàlisi Sensorial (AEPAS)

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

Sommelier, especialista en aigües

Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers i cap de sommeliers de les botigues Wine Palace

Mestre cerveser del Club Cerveser Can Navarra. President de l’Associació El Tirador

Jutge del Programa de Certificació de Jutge de Cervesa (BJCP)

Jutgessa del BJCP, cervesera, directora comercial a Cervesa del Montseny i vicepresidenta del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN)

Bàrman professional, propietària de la cocteleria Nykteri’s Cocktail Bar i formadora a l’ESHOB

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

Cuiner i propietari del restaurant Els Pescadors, de Llançà

Cuinera i propietària del restaurant Can Jeroni, de Figueres

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Cuinera del restaurant Les Cols, d’Olot

Directora de la revista Cuina

Xef del restaurant Aliança, d’Anglès

Llicenciat en química, doctor en veterinària i especialista en productes carnis

Biòleg i expert en xarcuteria i indústria càrnia

Llicenciat en veterinària. Director de l’Escola de la Carn, de Barcelona

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines

Mestra artesana xarcutera i carnissera, de la Garriga

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Tècnic de l’IRTA

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

Llicenciat en química, doctor en veterinària i especialista en productes carnis

Biòleg i expert en xarcuteria i indústria càrnia

Llicenciat en veterinària. Director de l’Escola de la Carn, de Barcelona

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines

Mestra artesana xarcutera i carnissera, de la Garriga

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Tècnic de l’IRTA

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

Membre de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), enginyera tècnica i escriptora

Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Propietari i cap de sala del restaurant Divinum

Tècnica d’innovació i especialista en productes lactis i formatges a l’IRTA

Enginyera agrònoma

Membre de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), enginyera tècnica i escriptora

Especialista i afinadora de formatges de Vila Viniteca

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Propietari i cap de sala del restaurant Divinum

Tècnica d’innovació i especialista en productes lactis i formatges a l’IRTA

Enginyera agrònoma

Xef propietari del restaurant Sol Blanc, de Pals

Tècnic de l’IRTA

Doctora en tecnologia alimentària, experta en anàlisi sensorial a l’IRTA i vicepresidenta de l’AEPAS

Periodista i gastrònoma del blog Gastronomistas

Periodista i comunicadora especialitzada en gastronomia. Col·labora en el programa Un restaurant caníbal a Berlín, de Catalunya Ràdio

Sommelier d’Esperit Roca, d’El Celler de Can Roca

Propietari de de la botiga especialitzada en formatges i productes gurmet La Noucentista, de Girona

Xef experta en botànica i biodinàmica. Creadora d’experiències enogastronòmiques amb producte natural

Llicenciada en farmàcia i màster en biologia. Consultora a Fitomon

Cuinera i xef d’El Ginjoler i professora de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona

Impulsor de Ratafies.cat, el principal catàleg web de ratafies

Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona

Sommelier del Celler de Can Roca, de Girona

Sommelier i campió d’Espanya de sommeliers 2022

Diplomat en turisme per la UdG i sommelier professional per l’ESHOB. Propietari del bar de vins Uain, de l’Escala

Sommelier del restaurant Les Cols, d’Olot

Nutricionista i sommelier de La Gastronòmica, empresa d’experiències emocionants

Sommelier del restaurant Miramar, de Llançà

Sommelier, copropietària i directora del restaurant Divinum, de Girona

Editora i periodista cultural i vinícola

Sommelier i periodista vinícola